Kilde:
Løgnøm lekt
Midtre Gauldal kommune
Fortellinger fra Midtre Gauldal med illustrasjoner
ISBN:82-91371-10-5
Redaktør: Helge Løkås
Illustrasjoner:Tore Wolden/John Steffen Gjersvold

Kramkarer

(Bildet er kun et illustrasjonsbilde)

Einar Voll forteller:

I mine unge dager for det mange kramkarer omkring i bygdene. De hadde til vanlig en stor koffert med småvarer i. Vi ungene syntes det var veldig spennende når disse kramkarene kom og åpnet koffertene sine. Men vi syntes også de var litt rare. Som oftest fikk disse kramkarene et spesielt navn som henspeilet på deres karakter og oppførsel. Det var en som het Ole Skar og som vi kalte «Stramolsen» fordi han var så pertentlig og med fine manerer.

Det ble sagt at han var av en bedre familie, men at det hadde rablet for han i ungdommen. Han sa en gang at han hadde spilt i livets store spill, men desverre tapt. Han var av de første jeg såg som hadde gebiss. Dette tok han ut av munnen og pakket inn i et lommetørkle når han åt, og det syntes vi var rart. Når han slo opp kofferten og viste frem innholdet, sa han: «Ja her har jeg synåler, stoppenåler, sikkerhetsnåler og andre nålen: »

– «Jeg har store knapper, små knapper, trykknapper, patentknapper og andre knappet:»

Slik fortsatte han til hele beholdninga i kofferten var gjennomgått. Han var veldig nøye med renholdet og alltid når han spurte på vaskevann, la han til:

– «Jeg vil gjerne ha det litt varmt, da renser det jo bedre.»

Så var det en som het Per Myren. Av han fikk ikke hver enkelt handle så mye, for da måtte han ha bryet med å skaffe tilveie mere varer, sa han.

Så var det en som het Tore Ryen og var fra Dalsbygda. Han var både lortet og lervet og hørte til den mere primitive sorten, men han var god til å svare for seg.

Ei kjerring inni Budalen ville halde litt ap med han og spurte:

– «Kelles står det te me kongen, for du har vel besøkt han og du?»
– «Å ja da, han driv nå å utvide semikolonet på dronningen,» svarte Tore.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *