Internt referansenummer: 16.09.2009 – A
Kilde:
Hallingdals Historie II
Forfattet og Utgitt av:
T. Myhre
Eget Forlag
Annen Bok, Trykt i 1930
DRAMMEN FORLAGSTRYKKERIET 1930
Klikk her for å lese ”Forfatterens biografi” som står i boken fra 1930 (Med bilde)
Klikk her for å lese ”Fortale til annet bind” med sang om Krøderfjorden


Kjempekarer i Krødsherad

 

I gamle tider var det en stor ære og berømmelse å være en kjempekar og oplært til dragsmål og slagsmål. Den som kunde vare mest mulig pågåelig og brutal i kamp mot hverandre, og således kunde overvinne sin motstander, blev ansett for å være en dyktig og bra mann. Før i tidene var det mange som øvet sig i sådan idrett, og således blev farlige motstandere.

Det er mange sagn og fortellinger om noen svære kjempekarer i Krødsherad som levet for ca. 100 år siden. De er omtalt under følgende navne:

Haugrud-kjempen,
Rignes-kjempen,
Rishovd-kjempen,
Bjøre-kjempen,
Skinnes-kjempen,
Glesne-kjempen
og Vassendrud-kjempen.

Disse levet omkring år 1800, og de øvet mange nappetak med hverandre og likedan med kjempekarer fra andre bygder, og således blev de vidt bekjent for sine store legemskrefter.

De reiste ofte til markedene i byene for å prøve kreftene til andre kjempekarer som der var fremmøtt i samme hensikt; og således blev der ofte voldsomme sammenstøt mellem disse. I den tid var det flere kjempekarer i Hallingdalen som også reiste på markedene for å bli berømt for sine krefter. Ole Trulssen Hoff og Torstein Dengerud fra Ål var flere gange i kamp med noen av Krødsherad-kjempene, og det er fortellinger om at disse 2 fra Ål vant seier. Nu er de her nevnte kjempekarer døde for mange år siden, men fortellingene om dem lever iblandt folket i Hallingdalen.

I den siste tid er det blitt et annet syn og bedømmelse av sådanne kjempekarer og deres idretter. Det er blitt en skam og last å utøve klammeri og slagsmål med hverandre, og dette er den rette bedømmelse av sådanne gjerninger. Ved alle kjempekarstevner før i tidene blev almindelig brukt sterke drikkevarer som bevirket hissighet; og følgen derav blev dessverre enkelte gange manndrap. Det sømmer sig best for alle mennesker enten de er sterke eller svake å være føielig og fredelig hvor de ferdes, ti dette er best for alle. —

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *