John Nielsen (Bildet), født 9. september 1858 i Hegra – Død 2. september 1936
Lensmann i Øvre Stjørdal 1900 – 1928

Hentet fra: Historisk ÅRBOK 1996 – Historielaga i Stjørdalsbygdene

På side 107 i denne boken, kan vi lese følgende: Lensmann John Nielsens etterlatte skrifter
”Nogle erindringer fra min Lensmandstid”

John Nielsen, f.09.09.1858 i Hegra, var lensmann i Øvre Stjørdal i 28 år, fra 1900 til han gikk av i 1928. Som ”gammellensmann” skrev han
”Nogle erindringer fra min lendsmandstid”. Med tillatelse fra etterslekt, gengis her hans erindringer. Språket er noe modernisert, men en har hatt som utgangspunkt at stilen skulle mest mulig beholdes.

Lensmann John Nielsen: ”Forelsket”


John Nustad meldte en gang at der hadde vært ubudne gjester i sæterbua hans øst for Fjergen. Så vidt han kunne se, var intet tatt. ”Du kan godt ha det i tankene,” sa han, ”om du skulle dumpe borti noe.” Jeg hadde intet å holde meg til inntil noen tid etter, da en fortalte meg at en fra Hegra var påtruffet der oppe. Fra før visste jeg at denne mannen var vilt forelsket i en kvinne på Færsdalen, og at det ikke var usannsynlig at han hadde tullet seg bort på fjellet. Hvordan vedkommende eventuelt var kommet inn i bua var ikke så godt å vite. Men sannsynligvis hadde han gått ned gjennom muren, for det var en del løs sot i gruen og på golvet.

En gang senere da jeg traff mannen, sa jeg rett ut til han at han ble vel litt sotet da han gikk nedigjennom murpipen på sæteren oppe ved Fjergen. Han sa intet, men det var greitt å skjønne at jeg hadde rette mannen foran meg. Jeg fortsatte da med å si at John Nustad ville ha 5 kroner for å sette i stand vinduet. Hvis han fikk det, ville han ikke melde det. Straks tok mannen opp en femmer, og så var den saken ute av verden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *