John Nielsen (Bildet), født 9. september 1858 i Hegra – Død 2. september 1936

Lensmann i Øvre Stjørdal 1900 – 1928

 
Hentet fra: Historisk ÅRBOK 1996 – Historielaga i Stjørdalsbygdene

På side 107 i denne boken, kan vi lese følgende:

Lensmann John Nielsens etterlatte skrifter
”Nogle erindringer fra min Lensmandstid”

John Nielsen, f.09.09.1858 i Hegra, var lensmann i Øvre Stjørdal i 28 år, fra 1900 til han gikk av i 1928. Som ”gammellensmann” skrev han
”Nogle erindringer fra min lendsmandstid”. Med tillatelse fra etterslekt, gengis her hans erindringer. Språket er noe modernisert, men en har hatt som utgangspunkt at stilen skulle mest mulig beholdes.

Lensmann John Nielsen: ”Fyllekalas”

Under utbyggingen i Kopperåen ble det et farlig oppstyr en natt. Noen svensker hadde smuglet inn sprit fra Storlien, og så bar det til med drikking. Senere ble det slåssing, og en del av dem fikk mer og mindre skader. Ordenspolitiet der oppe hadde et par håndjern, og disse hadde man fått satt på en av de verste.

Da jeg ved midnatt kom oppover, så det hele noe broget ut. Det haglet med kraftuttrykk både fra svenskene og de andre. En ingeniør ville absolutt ha meg til å forsyne flere med håndjern. For å få nærmere rede på denne oppstandelsen, satte jeg meg bort til urostifterne og ba dem forklare årsaken til oppstyret. I førstningen var de noe mutte av seg, og mente at det hadde jeg ikke noe med. Men litt etter litt tinte de opp, og vi kunne i fred og ro prate sammen. Etter at det var kommet i noenlunde normal gjenge igjen, spurte jeg han med jerna om han ville oppføre seg ordentlig om jeg tok jerna av han. ”Det kan de da skjønne jeg vil,” sa han. ”DA skal jeg ta av dem jerna,” sa jeg, ”men samtidig vil jeg si dem, at foretar de noe de ikke bør gjøre, blir de øyeblikkelig satt på igjen, og da kan det bli verre enn det første.” Fyren slapp jerna, og både han og de andre oppførte seg sømmelig. Men ingeniøren var ikke videre blid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *