John Nielsen (Bildet), født 9. september 1858 i Hegra – Død 2. september 1936
Lensmann i Øvre Stjørdal 1900 – 1928

Hentet fra: Historisk ÅRBOK 1996 – Historielaga i Stjørdalsbygdene

På side 107 i denne boken, kan vi lese følgende: Lensmann John Nielsens etterlatte skrifter
”Nogle erindringer fra min Lensmandstid”

John Nielsen, f.09.09.1858 i Hegra, var lensmann i Øvre Stjørdal i 28 år, fra 1900 til han gikk av i 1928. Som ”gammellensmann” skrev han
”Nogle erindringer fra min lendsmandstid”. Med tillatelse fra etterslekt, gengis her hans erindringer. Språket er noe modernisert, men en har hatt som utgangspunkt at stilen skulle mest mulig beholdes.

I disponent Fearnley’s jakthytte øst for Fjergen ble det engang gjort innbrudd, og dette ble selvfølgelig meldt. Sammen med jaktoppsynsmann Sivert Hansen startet jeg en morgen på ski med jakthytten som mål, en tur på ca. 2 mil. Det var bra skiføre. Den gangen slapp man å være så svært kresen på det. Vi kom da fram til hytten, gikk inn og fikk oss mat. Hytten ble undersøkt, og det var lett å finne spor etter ubudne gjester, enda de i grunnen hadde fart pent fram. Jeg husker at det på et bord var stablet opp en del ulltepper. Hansen mente at der manglet en del, men kunne ikke si det bestemt. En del andre ting var i hvert fall borte. Vi ble i hytten om natten. Da der ikke kunne påvises andre spor etter de ubudne gjestene, var der ikke mer å gjøre. Derfor drog vi neste dag tilbake.

På hvilken måte husker jeg ikke nå, men jeg fikk høre at der var anholdt et par tyver i Ån i Sverige. Jeg fikk lyst til å avlegge disse herrene en liten visitt, og drog derfor østover. Da jeg kom dit, fikk jeg greie på at personene satt i arrest i Østersund. Kommet så langt, kunne jeg likegodt fortsette, tenkte jeg. Derfor fortsatte jeg. Karene fantes riktignok i fengselet. Jeg fikk anledning til å se deres pargas, og her var alt som var forsvunnet fra Fjergen knyttet inn i et ullteppe. Jeg la merke til at det rett som det var krøp en lus ut av bylten på best mulig avstand. Jeg ønsket ikke å stifte nærmere bekjentskap med disse krypene.

På Meråker ble de stjålne varer overlevert jaktoppsynsmannen. Han ble gjort kjent med at der var vilt nok i bylten. Slik endte den saken.  

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *