John Nielsen (Bildet), født 9. september 1858 i Hegra – Død 2. september 1936
Lensmann i Øvre Stjørdal 1900 – 1928

Hentet fra: Historisk ÅRBOK 1996 – Historielaga i Stjørdalsbygdene

På side 107 i denne boken, kan vi lese følgende:Lensmann John Nielsens etterlatte skrifter
Nogle erindringer fra min Lensmandstid”

John Nielsen, f.09.09.1858 i Hegra, var lensmann i Øvre Stjørdal i 28 år, fra 1900 til han gikk av i 1928. Som ”gammellensmann” skrev han
”Nogle erindringer fra min lendsmandstid”. Med tillatelse fra etterslekt, gengis her hans erindringer. Språket er noe modernisert, men en har hatt som utgangspunkt at stilen skulle mest mulig beholdes.

En gang skulle en toller, en baneformann og jeg foreta en rassia etter jernbanen oppover mot grensen. Det ble et ufyselig vær, og vi angret nesten på at vi hadde lagt ut. Ved grensen satte vi oss og ventet, men da ingen kom, gikk de to andre bakom noen snøskjermer, mens jeg stod igjen. Det var svært mørkt, og regnet gjorde det så det forslo.

Mens jeg stod der, syntes jeg at det avtegnet seg en skygge som et menneske på kanten av en bergskjæring. Slik så det i alle fall ut mot himmelen. Jeg stod fremdeles helt stille. Plutselig hørtes fottrinn og litt etter stod en mannsperson like foran meg. På spørsmål om hvem han var, opplyste han at han var svensk, og at han hadde kaffe med i ryggsekken. Jeg syntes synd på han, og hadde jeg vært alene, tror jeg sannelig at jeg hadde latt han gå. Det måtte værer rart for han å bli stoppet bare 3 – 400 meter fra grensen. Vi tok mannen med til Teveldal vokterbolig. Der ble han traktert med kaffe, fikk tørret sine klær og lagt i seng. Han frøs så han skalv.

I ryggsekken var foruten kaffe, en pose med mel. Denne var litt skjemt av vann, så vi lot han få beholde den. Kaffen tok vi. Så var det mulkten, 30 kroner. Men mannen hadde bare 10 kroner i alt. Etter samråd med tolleren tok vi dette som full dekning, idet vi gikk utfra at noe var bedre enn intet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *