Internt referansenummer: 10.09.2010 – A
Kilde:
FEM ÅR – Menn forteller
Innsamlingsleder:Knut Ottem
Utgitt i 1995
(Klikk her for å lese Forordet til boken)

Lofotraid og krupp

Intervjuobjekt:    
Harald Ramsø (1920)

Intervjuer:
Øyvind Ramsø

Åset skole

Under krigen var jeg sjømann på båten «M/S Haugar» som fraktet fersk fisk mellom Lofoten og Trondheim. En gang vi lå i Svolvær i 1943 våknet vi kl. 06.00 om morgenen av noe forferdelig til bombing og skyting. Vi gikk opp på dekk for å se hva det var, og da så vi flere titalls barkasser som kom inn fra noen britiske krigsskip som lå lengre ute i fjorden. Barkassene kjørte helt oppe i fjæra, og en hel haug av britiske soldater hoppet på land. De invaderte byen og brente lokalene som de tyske troppene og nazistene hadde oppholdt seg i, og tok dem og de norske kvinnene som hadde vært sammen med dem med seg tilbake til båtene som fanger. Britene fikk ikke noe motstand fra tyskerne. Da de var på vei ombord, var det en tysk offiser som kastet topphemmelige verdipapirer og dokumenter på sjøen. Britene merket det, og offiseren måtte svømme ut og hente dem selv om det var under -20(C i luften. Da han kom opp, fikk han ikke nye klær til å skifte med, og måtte gå i de samme stivfrosne klærne.

Innbyggerne feiret, og sang «Ja vi elsker…» hele dagen. Det var rene 17. maistemningen med flagg og det som var. Senere på kvelden fløy Joseph Terboven over for å se på skadene som var.

I 1944 arbeidet jeg på fraktebåten «Patria», og en natt var vi på vei inn til sykehuset i Trondheim med en pasient fra Lauvøya, som hadde fått krupp. Vi startet like før midnatt, men vi kom ikke lengre enn til Storfosna utenfor Ørlandet. Der var det lagt et minefelt, og vi ble skutt på av tyskere som holdt vakt. Vi klarte å komme oss unna skuddsalvene og gikk inn til land for å vente til det ble lyst. Neste morgen fikk vi passere, og vi gikk inn til munningen av Trondheimsfjorden. Der ble vi stanset av tyske vaktbåter. Tyskerne sjekket papirene og gikk rundt om i båten og sjekket om vi hadde våpen eller radio ombord. Etter en stund fikk vi endelig gå videre innover fjorden, helt til vi kom mellom Munkholmen og Trolla. Der var det lagt ut et minefelt, så vi måtte snu og gå rundt Munkholmen for å komme inn, og vi kom endelig inn til byen med pasienten i god behold.

Del på sosiale medier

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *