Internt referansenummer:I-000006
Kilde
Terra Buskerud – Historieboka.no
(Samling av flere hundre lokalhistoriske artikler fra Buskerud.)

Skrevet av Margit Harsson

M/S Greven

Båttrafikk på Tyrifjorden


M/S Greven etterfulgte Grev Wedel som tømmersleper på Tyrifjorden i 1953. Greven var bygget ved Glommens Mekaniske Verksted i Fredrikstad for Drammens¬vassdragets Felles¬fløtning. Båten kom i seksjoner som ble satt sammen på slippen i Viker¬sund. Om bord var det fire lugarer, bysse, salong og messe. Greven hadde en kraftig Wichmann motor på hele 240 hestekrefter. Båten gikk på fjorden i 10 år, fra 1953-1963. Da var det omtrent slutt på tømmerfløting i Tyrifjorden.

I løpet av sesongen 1954 slepte Greven godt over 50.000 tylfter tømmer fra Storelvas utløp til Vikersund. Til vanlig hadde Greven 5-6.000 tylfter tømmer i éi slepe, mens rekorden var ei slepe på hele 12.000 tylfter. Fløtinga foregikk i sommerhalvåret, fra mai og fram til oktober/november.

I Vikersund bunkret de køl som ble fraktet med på tilbaketuren. Fra jernbanevogna på Vikersund stasjon ble kølet trillet ned til brygga med trillebår. Var det mye vind, var det et strev å hindre at Greven med tømmerslepa drev mot land.

Etter noen år i opplag ble Greven i 1973 solgt til et firma i Halden og videre derfra til Hareid i Møre og Romsdal. Der ble båten brukt blant annet til å slepe sandlekter under bygging av oljeplattform utenfor Åndalsnes. Oljealderen hadde også tatt Greven.

Men slik slutter ikke historien om den gamle båten. I 2005 stiftet fire karer i Vikersund veteranbåtforeningen Greven, og de tok initiativ til å få tømmersleperen tilbake til Tyri¬fjorden. I september 2006 kan Ringerikes Blad fortelle at den gamle tømmersleperen M/S Greven igjen er sjøsatt på Tyrifjorden, 33 år etter at den ble tatt ut av drift. Planene videre er ikke helt klarlagt, forteller karene i foreningen, men de tenker seg ulike aktiviteter knyttet til båten som uansett ikke skal ligge og ruste, men brukes. Båten er 38 meter lang, 5,5 meter høy og veier 120 tonn. Henry Kristiansen Ruud (77 år) fra Vik var med og bivånet sjøsettingen. Henry arbeidet på Greven i mange år, og mintes en fin tid.

Del på sosiale medier

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *