Kilde
Oslo Bymuseum
Fra dets samlinger
Hefte XI

”Nedre Voldgade (seet fra Rådhusgaden)”.

nedre_voldgade_xi.jpg

Opprinnelig het gaten Øvre gate, men bakken ned forbi den nåværende Frimurerlosjen ble populært kalt Sværtfeierbakken, angivelig etter generalkrigskommissær Ditlev Sverdfeger som eide en stor løkke her i førstningen av 1700-årene.

I hjørnehuset nærmest til venstre ble det i mange år drevet en kombinert høker- og brennevinssjapp og i annen etasje var en i sin tid meget kjent studenterhybel. Huset ble revet mot slutten av forrige århundre og i stedet ble i 1899-1901 oppført en 4-etasjes murgård for «Christiania Internationale Sømandshjem».

I det lille huset bakenfor, Nedre Vollgate 3, ble Morgenposten grunnlagt i 1860 av handelsborger William Nisson. Før ham hadde hans far drevet en svertefabrikk i gården og avisen kom derfor til å hete «Sverta» på folkemunne.

Bak Nissons gård lå nr. 5 hvor kjente skuespillerpar som Lucie og Nikolay Wolf og Alma og Johan Fahlstrøm i sin tid bodde. Senere ble huset revet sammen med nabogården nr. 7 og i nybygget som kom i stedet flyttet først
Allers Familiejournal og derpå flere andre illustrerte blad inn. Endelig kan nevnes at der hvor en ser et stakittgjerde stikke ut i gaten lå nr. 11 og 13. Disse gårdene forsvant i 1913 da Hypotekbanken reiste sin nåværende kontorbygning på tomten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *