Internt referansenummer: 16.04.2011 – BOK
Kilde:
Grensebeboerne
Av Thor Krog
Klikk her for å lese forordet til boka


Nødlanding Krog

Dette hendte 5. mai 1945, like før den tyske kapitulasjon. Jeg sto på tunet på Opsahl og fikk se fem fly komme sydfra. Plutselig svingte de av og kom rett over meg. De tok en liten runde, for så å komme tilbake igjen. Denne gang kom de lavere enn første gang. Dette gjentok seg flere ganger. Og de kom lavere for hver gang. Det føltes som om det var meg de var interessert i. Tross, jeg kunne ikke skjønne hvorfor. Men så kom forklaringen. Det ene flyet gikk ned på Krogjordet. Det ble først borte i en støvsky, for så å kastes opp av støvskya og ned igjen. Videre gikk det gjennom et piggtrådgjerde, og over en åpen grøft, for så å stoppe. Et fly til gjorde samme reisa. Mens de andre reiste videre. Jeg hentet kikkert for å se hvordan dette kunne ha gått. Der kom det en mann ut av det ene flyet, og så en fra det andre. De virket uskadd, og søkte kontakt med hverandre.

Hvem var så disse? Og hvorfor nødlandet de? Dette viste seg å være tyske jagerfly med piloter fra Estland. De hadde gått opp fra den danske øya Sylt, og hadde antagelig tenkt seg til Gardermoen, men ble tvunget til å nødlande. De hadde fortalt at de trodde en overgivelse av Danmark var nær forestående, og at de ville komme seg vekk derfra. Pilotene reiste, og flyene ble stående ubevoktet. De ble da straks omringet av nysgjerrige tilskuere. En del av disse ville gjerne ha med seg et minne om hendelsen og forsynte seg med løse deler. Det ble for det meste patroner som de brøt løs fra metallbeltet. Så vidt jeg husker var disse 10-12 cm lange og ca 2 cm i diameter.

Min yngste bror som da var 13 år, ble borte for oss en dag etter denne hendelsen. Vi dro ut på leting, og fant ham nede ved Opsahltjernet. Da holdt han på å leke med disse patronene. Han la dem i retning mot tjernet, gjorde opp varme under dem, og så sprang han vekk. Når så patronene ble skikkelig opphetet, smalt det, og kula ble kastet ut i vannet. Det var veldig moro, fortalte han. Men leken ble øyeblikkelig stoppet av sikkerhetsmessige grunner. Det varte ikke lenge før det kom tyske soldater og overtok vaktholdet av flyene. De inntok lekestua på Østre Krog, og ble der til krigens slutt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *