Internt referansenummer: 13.10.09 – A

Kilde:
Hva jeg minnes…
(Erindringer II)
JOHAN STEENBERG d.e.
Jubileumsskrift
Steenberg Grafisk a.s – Drammen 1994
Klikk her for å lese ”Foreordet”.

Omnibussen til Tangen og Hans Larsen

LARSEN var en meget foretaksom mann, som kombinerte meget annet med sin vognmannsforretning. Hans staller var nede ved Nedre Kirkegård, der hvor nu ingeniør Saxegaard har sin forretning. Eiendommen gikk dengang helt ned til Storgaten med en gang til elven mellem fru Palms gård og Realskolen.

Da det blev for lang vei for avløsning av bussehestene, og mangel på plass til å huse flere sommer- og vinterbusser, kjøpte han den tomt hvor nu Bøhms bakeri ligger i Torvgaten.

Fra denne tomt gikk bussene til Tangen ut hver morgen kl. 8, og vendte tilbake kl. 11 om aftenen. Det var ny avløsning annennver time hele dagen. 6 hester og 4 mann besørget denne trafikk. På søn- og helligdager begyndte trafikkem kf. 2. Mannskapet var fri annenhver søndag. Det tok en halv time hver vei med pust på endestasjonene – Torvet og Merket. Folk hadde bedre tid dengang. Barn og ungdom brukte ikke bussen. De sparte de 20 øre og gikk veien frem og tilbake.

Byen var ikke større dengang enn at alle omtrent var kjente. Og det var på bussen man fikk nyhetene i byen, samtidig som man kom frem.

Vognmann Hans Larsen var er driftig mann også på andre felter. Han var oldermann på bærelauget, kjørte likvognen ved store begravelser. De fineste vogner hade han til brylluper og barnedåp. Utleide ridehester til byess unge kavalerer, som ikke hadde hest selv. Var forpakter av Løkkebergene og Tomineborg. Om vinteren skar han is på Svarttjern og skibet den ut om våren. Han var byens første vognmann i sin tid – en staselig mann, som kunne føre sig ved alle anledningen.

Efter Larsens død ble omnibussen overtatt av hans sønn Otto Larsen. Da ruten til Trikken kom, blev busstrafikken innstilt.

Hva-jeg-minnes-bilde-side-0032

Vognmann Larsen. Ukjent fotograf.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *