Kilde:
Husker du
Gamle Trondhjemmere forteller
Forfatter: Esther Nordmark
Strindheim Trykkeris Forlag 1989
ISBN: 82-90551-48-7

Originaler i Trondhjem

Mange av fortellerne i denne boka (Husker du..? Gamle Trondhjemmere forteller) nevner en eller flere av byens originaler, som de kaltes. Noen huskes fra bestemte strøk i byen, andre var kjent over alt. De fleste gikk under spesielle navn, slik at de færreste av oss kjente deres virkelige navn og bakgrunn. Men nå avdøde byarkivar Løkhaug samlet endel opplysninger om mange av dem, i tillegg har andre fortalt om dem. De mest "kjente" er tatt med her :

Ariston-Per, som er den samme som Mogstad-Per, var født i Aure og hette Peder Olsen Torsetsæter. Han spilte på positiv, og på søndager kunne han stå i Fjellseterveien og spille for folk som gikk forbi på tur, så han tjente noen ører. Likedan dro han til Fossestuen. Han var kjent for å være meget gla i mat. – Han var i mange år dreng hos E.D. Mogstad i Dronningens gate, og bodde en tid hos Mogstad på toppen av Stenberget. En tid bodde han også på Tronka. De siste årene var han bortsatt i Aure.

Brev-Martin var en kjent person som syklet rundt i byen med brev fra forskjellige firma (også for Trondhjem Bypost ?). Han hette Martin Nikolai Brodtkorb og var født på Hitra i 1892.

Blånebben, var født i 1855 i Trondhjem og døde samme sted i 1937. Han hette Odin Martin Næssgaard. Han var blå på nesen og i ansiktet og hadde barter. Han hentet varer for "Carl Johan" på håndvogn, og holdt for det meste til i Midtbyen.

Dællingen, f. 1869 i Trondhjem og døde samme sted i 1934. Han var døpt Johan August Sten. Som liten gutt sa han "Gi meg en delling" for "skilling" til ankomne sjøfolk. Han bodde i Sandgata og i Batteriveita. Sammen med Zuluen rodde han bl.a. varer ut til turistskipene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *