Internt referansenummer: 10.09.2010 – A
Kilde:
FEM ÅR – Menn forteller
Innsamlingsleder:Knut Ottem
Utgitt i 1995
(Klikk her for å lese Forordet til boken)

Østerriker spilte fiolin

Intervjuobjekt:    
Torbjørn Vingsand (1935)

Intervjuer:
Åslaug Vingsand

Strand skole

Hva er det første du husker fra krigen?

Jeg husker såvidt bombinga av telegrafstasjonen i Osen 22. april 1940. Jeg og noen andre stod på øversida av butikken da bombinga begynte. Jeg trodde det var fugler som kom ut av flyet, og hadde ingen anelse om at det kunne være bomber.

Er det noen spesielle episoder fra krigen som du husker?

Jeg husker at en tysk slagkrysser, «Schamhorst», lå utenfor Osen ei stund. Jeg husker at de dreiv skyteøvelse og at de skjøt opp mot himmelen. Jeg hadde ørebetennelse den dagen, og var inne, og da stod jeg oppe på loftet og så i vinduet der. «Schamhorst» sendte opp to fly og de fløy så lavt at vi kunne se pilotene.

Faren min var lærer. En tid ble alle lærerne forsøkt innmeldt i NS. Storparten av dem nektet, og noen av dem ble da sendt til Kirkenes. Jeg husker det som en båt innover hit, og jeg trodde at det var tyskere som kom for å ta faren min med seg fordi han ikke hadde meldt seg inn i NS. Den dagen var jeg ute ved Forøya og hele den ettermiddagen gråt jeg der fordi jeg trodde at de ville ta faren min med seg. Det var en annen båt som hadde kommet, og ingen lærere herfra ble sendt.
Jeg kan også huske en episode hvor min far var tolk for en tysk tropp. De fikk seg at det var ett hus som hadde radioantenne opp, og da begynte de å lete etter radioen inne i huset. Mannen som bodde der ble stilt opp utenfor huset, og der måtte han stå med et gevær pekende på seg helt til tyskerne fikk lett igjennom hele huset. Om kvelden samme dag kom det noen venner til oss og tok ned den antenna vi hadde stående opp.

Husker du at det var tyskere i Osen?

Ja, det husker jeg. Jeg husker at de bodde i ungdomshuset. De kjøpte seg høner, og det lå flær rundt huset lenge etterpå. Det var engang en tysk patrulje som slo seg ned i nærheten av huset vårt for å slappe av. Da de hadde dratt, lå det igjen ei feltflaske etter dem. Hvordan den senere forsvant, vet jeg ikke.

På en nabogård bodde det en stund to tyske soldater hvorav den ene var fra Østerrike. Østerrikeren var flink til å spille fiolin, og hadde vært fiolinist i det sivile liv. Hit hadde han ikke med seg noen fiolin, men min far kunne litt tysk og skjønte at han gjerne ville ha en fiolin å spille på. Østerrikeren fikk da en fiolin som vi hadde, og da vi var der om kvelden holdt han konsert for oss.

Etterpå ble det sagt at osingene ikke likte at læreren og hans familie var så tyskervennlige at de dro for å høte på han som spilte fiolin.

Hvordan oppførte barna seg overfor tyskerne?

Vi hadde ikke så mye med deg å gjøre. Vi var redde for dem. Jeg synes å huske at noen av dem spanderte drops på oss en gang.

Kan du huske noe spesielt om maten under krigen, hadde dere nok?

Jeg kan ikke huske annet enn at vi hadde nok mat. Husker at det var rårand i brødskivene pga at det ikke var gjør i brødet. Vi fikk kjøpt melk på en gård i nærheten. De holdt av ei ku som vi fikk mesteparten av melka fra. Det kom godt med, for jeg var så glad i melk. Av og til fikk vi poser med byggmel av snille folk eller i bytte for tjenester.

Under krigen kom det deler av den evakuerte befolkningen fra Finnmark til Osen. Kan du huske hvordan du opplevde dette?

Jeg husker en gutt som het Aimar. Han var omtrent like gammel som meg. Han var litt skummel fordi han hadde kniv. Han var nærtagende og tålte ikke så mye før han trakk kniven, så han fikk jeg egentlig ikke lov til å være sammen med. Jeg husker at de som var her likte tobakk veldig godt, og at det helst var stilken på tobakksbladene de fikk. De hakket deretter opp disse stilkene og brukte dem til tobakk.

Hvordan fikk du vite at det hadde blitt fred?

Vi merket at flaggene begynte å komme opp rundt omkring. På skolen ble det opplyst at det hadde blitt fred. Det var to stykker som hadde gjemt unna ei halvflaske med brennevin som de tok fram da freden hadde kommet

Husker du noen spesielle episoder fra freden?

Jeg husker en som klatra opp i flaggstanga ved ungdomshuset for å feste ny snor i stanga. Den gamle snora hadde råtnet da den ikke hadde vært i bruk på fem år.

Hva husker du fra 17. mai 1945?

Det var flaggtog for folk fra alle kretsene. Folket samlet seg i kirka etterpå. Taler ble holdt både før og etter at folket var samla i kirka.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.