Internt referansenummer: 03.06.2011 – Bok
Kilde: Sagn frå Rogaland
Utvalgt og gjenfortalt av: HANS EYVIND NÆSS
Stabenfeldt Forlag
ISBN 82-532-0335-7
Trykt i Aktietrykkeriet i Stavanger 1978
Klikk her for å lese “Forordet”

Øysteinkammen

I Kvistlibakken, øst for Kvistli, er en fjellkam som går under navnet Øystein-kammen.

En gang i tiden bodde her i egnen en mann ved navn Øystein. Like ved kammen ligger et stort fjell. I dette fjellet bodde en kjempesvær rise.

Øystein og risen var venner, og som gode naboer levde de vel forlikte. Øystein hadde en stor buskap, men han holdt aldri stut. Når kyrne skulle parres, sendte Øystein dem avgårde til fjellet der de parret seg med risestuten.

Så hendte det seg engang at Øystein var i julegilde på Eik. Han ble nå så temmelig drukken. Og som han rant full, tok han til å skryte av at ingen mann i Ørsdalen hadde det så godt som ham. Så kom hele historien ut av ham, om risen og kyrne og stuten. Men fra den dag måtte han selv holde stut, og fra den dag gikk det nedover med mannen som hadde tapt vennskapet med risen.

Inngangen til risefjellet kan ses den dag i dag. Den går gjennom et stort hull som først går rett ned i jorden, men som så bøyer av innover i fjellet. En mann som ville friste hvor langt han kunne komme inn i risefjellet, fant da han var kommet et stykke innover, en grytehank og en stekepanne. Men da var han blitt så skremt at han snudde.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.