Internt referansenummer: 10.09.2010 – A
Kilde:
FEM ÅR – Kvinner forteller
Minnebanken 1995
Trykk: Selbu – Trykk A/S
Illustrasjoner og bilder kommer fra privatpersoner, Fosen Bildearkiv og andre arkiv i Sør-Trøndelag.
En særlig takk til Kari Rolseth, som har latt oss benytte hennes fars, Normann Haugums, etterlatte arkiver.
ISBN 82 – 91572 – 00 – 3
(Klikk her for å lese innledningen ”Barn skriver om krigen og frigjøringen)
(Klikk her for å lese selve  innledningen til boken)

På husmorskole

Intervjuobjekt:    
Gunvor Mjønes (1918) f Slørdal

Intervjuer:
Marte Mjønes

Krigen begynner

Hvor var du og hva gjorde du under krigen?

– Jeg dro til Oslo i juli 1939. Fra juli til desember gikk jeg vanlig husmorskole på Stabæk. Etter jul dro jeg til Stabæk skole. Gikk på skolen til våren.

Jeg husker veldig godt natta til 9. april 1940. Jeg bodde på hybel, og midt på natta våknet jeg av masse bråk. Da jeg kom ut var det helt fullt med folk over alt i gatene, og fly i lufta. Noen mennesker sprang i bare underklær eller hadde et teppe omkring seg. Jeg, og en masse andre mennesker gikk i retning Kjeller flyplass. Jeg var helt alene og kjente ingen. Jeg hadde en onkel og tante på Bækkelagshøgda, men jeg visste ikke hvor det var. Helt tilfeldig spurte jeg noen om de visste hvor det var, og jeg hadde flaks. De skulle til og med dit.

Da jeg kom til tanten og onkelen min ble jeg godt mottatt. Jeg ordnet meg jobb som hushjelp i Oslo mens jeg bodde hos dem.

Flyalarmen gikk

Jeg tenkte også å dra hjem i julen – 1940, men motstandsbevegelsen hadde sprengt både bruene og jernbaneskinnene. Så det ble umulig å komme seg hjem den julen. Ble derfor i Oslo til juli før jeg dro hjem en liten tur. Reiste tilbake til Stabæk og ble der i to år. Mange ganger da jeg var på skolen gikk flyalarmen. Den gikk som regel en til to ganger hver dag. Når alarmen gikk måtte vi alle sammen ned i tilfluktsrommet, og kom opp igjen da det var over. Det siste året jeg gikk på Stabæk (-43), forlangte tyskerne å bruke skolen vår så vi måtte dra til et annet sted som het Skjeberg i Østfold for å avslutte skoleåret.

Tyskerne mishandlet både mennesker og dyr

Det styggeste synet jeg så under krigen var på kaia på Ørlandet. Der var det mange russerfanger som arbeidet. De hadde bare filler på seg og var veldig tynne selv om det var mange kuldegrader. Vi prøvde mange ganger å kaste mat til dem, men hvis tyskerne så at russerfangene tok opp maten, slo de dem med geværkoblene.

Det var ikke bare menneskene som ble dårlig behandlet av tyskerne, også hestene ble det. De gav dem veldig lite mat og slo dem hardt hvis de ikke ville arbeide ordentlig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *