Kilde:
Løgnøm lekt
Midtre Gauldal kommune
Fortellinger fra Midtre Gauldal med illustrasjoner
ISBN:82-91371-10-5
Redaktør: Helge Løkås
Illustrasjoner:Tore Wolden/John Steffen Gjersvold

Pakkefester

Einar Voll forteller:

I den tid jeg vaks opp, var det vanlig med noe som het pakkefester. Kvinnfolka laget matpakker som ble auksjonert bort på pakkefesten. Mannfolka kjøpte pakkene. Deretter åt de opp pakkene i fellesskap. Inntekta gikk til veldedighetsformål. Det var ofte at flere kvinnfolk slo seg sammen om å lage ei pakke, og flere mannfolk slo seg sammen og kjøpte pakker. Hvis det var ungjenter som slo seg sammen om å lage pakke, var det som oftest kavalerene deres som ville kjøpe pakka, men det var ofte disse pakkene ble ekstra dyre.

Jeg husker en gang vi var 8-10 tenåringsrysser som slo oss sammen for å lage et storkalas. Det ble til at vi skulle kjøpe tre pakker og jeg skulle by inn samtlige.

Det ble på forhånd bestemt hvilke pakker vi skulle kjøpe, så på det området måtte jeg handle med bundet mandat. Jeg bød først inn ei pakke, så ei til og da var det nok en del som snudde seg og såg på meg. Da jeg bød inn den tredje pakka, hørte jeg ei kjerring bakom meg som sa:

– "Kelles æ dæ, den der guten på Voila, forstår ‘n itt nå tå di her han?"

Så var det en gang ho Marit Nyrønninga og ho Johanna Teia skulle lage ei pakke sammen. Til pålegg spanderte de blant annet noe kjøttpålegg. Da pakka ble åpnet på pakkefesten ble forbauselsen stor, for det viste seg at kjøttpålegget var utskifta med blada av en gammel kortstokk. I et ubevoktet øyeblikk hadde han Arnt og han Svend Nyrønninga besørget det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *