Internkode:19.01.2009 – B
Kilde:
Hofdasegl 1984. Årbok nr. 29
Opphavsrett:
Hadsel historielag
Lagt inn på www.kuling.net den 11.07.2007 av Hilde Johanne Hansen
Hentet fra www.kuling.net
Mp3 versjon innlest av Steinar Jacobsen

Prestkonhaugen, nedtegnet av Ottar Sandnes

Prestkonehaugen nedtegnet av Ottar Sandnes, informant Vikim Hansen
«Ein av prestane i Hadsel hadde ei kone som dreiv med trolldom. Ho trollmelka mellom anna andre sine kyr og gjorde elles merkelege ting utan at mannen visste om det. Etter ei trette mellom dei, lova ho vondt, og då han med det same vart henta i eit soknebod, sa ho at no skulle han få læra å passe seg. Og som rett var, då presten skulle gå i båten, datt han i sjøen og laut gå opp til prestegarden og byta på seg. Då han endeleg var på nedtur etter mykje bry med kleda, datt han på sjøvegen og slo seg stygt. Han ville likevel avstad, men like ut for Hadsel kollsegla båten. Presten og folket kom seg på kvelvet og ropa etter hjelp, men vinden sto frå land, og ingen høyrde ropet. Til alt hell dreiv dei i land på Jæva, ein holme som ligg eit par kilometer utfor Hadsel-landet. Der vart dei gåande heile vinternatta og leid mykje vondt. Båten vart skadd ved landinga, så dei laut stå der til neste dag og folk fekk sjå dei og kom og henta dei.
Då presten kom heim tok han livet av trollkjerringa. Biletet av denne presten heng i Hadsel kyrkje. Armane er måla blodute opp til ålbogledene, men om dette vart gjort før eller etter han var død, sal eg la vera usagt.»

Litt om Prestkonehaugen av Øystein Bottolfsen

Kilde:
Øystein Bottolfsen. Hofdasegl 1984
Opphavsrett:
Hadsel historielag

Like utenfor det sydvestre hjørnet av den gamle Rønningan kirkegård på Hadsel, der det nå pågår utvidelsesarbeid, ligger Prestkonehaugen, eller Prestkona som de sa i gamle dager. Til denne haugen knytter det seg et sagn om ei trollkyndig prestekone. For sine trolldomskunster måtte hun miste livet, og hennes jordiske levninger ble gravlagt i denne haugen like utenfor kirkegårdsgjerdet. Sagnet har levd på folkemunne i flere hundre år og er blitt fortalt i forskjellige utforminger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *