Internt referansenummer: 13.05.09 – A
Kilde:
”NÅR VI SITT’ HER OG PRATE’”
Folk i Laksefjord forteller
NORSK FOLKEMINNELAG SKRIFTER 122
Av:Richard Bergh
Oslo 1980
ISBN 82-03-10187-9
Klikk her for å lese føreordet

 

Russerne herja og dræpte i Skjøtningberg…

«Den siste gangen russen va her det va vesst den gangen dem herja og dræpte i Skjøtningberg.

Ja, dem dræpte nu ned folket der, og så setta dem varme på kjerka. Og kjerka ho brann, men tårnet det hadde dotte ned tel sia, dotte tel østersia. Det va tømra utav seks toms tømmer. Og det blei tadd tel den kjerka dem bygde ætte’på i Kjøllefjord. Æ har vært oppe i den tårnet og sedd. Ja, det va bygd utav seks toms tømmer!

Ja, det va fælt den gangen dem kom til Skjøtningberg. Da va dem i kjerka alle som kunne komme, for det at det va så mange brudevielsa. Det va toogtyve brudevielsa den dagen! Det va nok ikke bare ifra Skjøtningberg dem kom ifra, for den gangen va det jo ikke kjerka i Kjøllefjorden. Det kunne være ifra forskjellige kanta. Men nok om det, det va toogtyve brudepar.

Kjerka va foll av folk, og russen han dræpte dem ned alle i hopen. Det va bare en gammel kona som va igjen. Ho bodde der ut imot odden, den kaltes for Landkonberget. Der bodde mæsteparten av folket den gangen. Og når ho såg at russen kom seilandes, så begynte ho å gå innover og skulle varsle dem i kjerka. Men ho va så dårlig i fotan’ og måtte kvile så mange ganga at russen — han segla i god vind — segla inn på vågen i Skjøtningberg og landa på sa’nd’, og kom før ho tel kjerka.

Ja, det va fælt! Han dræpte no ned alle i hopen. Og det va bare et enaste brudepar som berga sæ. Dem hoppa ut gjenna vinduet og kom sæ tel fjells. Dem rømte no tel Kjøllefjorden. Og der tok dem sæ en båt og kom sa tel næringen, og dem holdte sæ der ute resten av året. Dem holdte sæ i en hula. Dem torte ikke å være inne i fjorden, førr det va utrygt i den tia. Det va så utrøkt at folk dem torte ikke å kle av sæ når dem skulle lægge sæ. Dem måtte sitte mest. For dem vesste ikke når ti det kunne komme russ. Med kvert så kom dem fjellveien. Det va ei farlig ti, da!»

Del på sosiale medier

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *