Internt referansenummer: 13.05.09 – A
Kilde:
”NÅR VI SITT’ HER OG PRATE’”
Folk i Laksefjord forteller
NORSK FOLKEMINNELAG SKRIFTER 122
Av:Richard Bergh
Oslo 1980
ISBN 82-03-10187-9
Klikk her for å lese føreordet

 

Russerne tvang skomakeren til å…

«Æ har hørt snakk om en gang han kom tel en plass kor det va bare en to, tre familia der. Så gikk han inn tel en skomakar, og så tvang dem han te’ at han skulle vare med å lose dem. Dem kom med seilskuta, dem. Han måtte nu være med dem nedover tel sjøen. Han blei jo tatt tel los!

Så kokte skomakaren god, sterk kaffe, og ga russen mat å spise. Og dem setta sæ å spise, og imens dem holdte på å spise, så va han nede ved sjøen og ordna med båten demmes. Han tok åran’! Dem hadde bare ett par åra russan’ i livbåten. Han tok åran’ og la dem så tel fremme at det skulle være mulig for han å røkke åran’ ifra dem.

Og det gikk no så tel at når dem kom ned, så skulle han skue båten av. Så røkkte han åran’ på land, og så va det follt av småe steina der, rullesteina, og så steina han russan’ i hjæl! Og han va bare en mann som gjorde det. Dem va en tredve mann, russan’. Ja, han greide å dræpe dem alle i hop, enda nåen utav dem hoppa i havet. For dem va no gode å svømme, nåen. Dem hoppa i havet og begynte å svømme, men før dem kom tel lands, hadde han steina dem i hjæl. Han sleppte ned en av de rondsteinan’ så stor som handa i haue, så va dem no ferdig da!

Det greide han, bare en gammel skomakar! Han tok dem med lest! Det skulle vere i Kjelvik det hendte.»

Del på sosiale medier

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *