Internkode:19.01.2009 – B
Kilde:
Nedskrevet etter folkeminne av Bjørn Glad, Blokken
Opphavsrett:
Bjørn Glad
Lagt inn på www.kuling.net den 27.06.2007 av Stian Lavik
Hentet fra www.kuling.net
Mp3 versjon innlest av Elna Viola Gundersen

Sagnet om Svartdalskjerringa

Svartdalskjerringa hadde en gang vært ung. Sagnet sier at hun ble glad i en gutt. Men foreldrene likte ikke gutten og var rasende over forholdet. Jenta ble gravid, og hun var helt fortvilt. Hun gikk opp i Svartdalen og svømte ut på holmen i Svartdalsvatnet. Der tok hun sitt eget liv. I ettertid heter det seg at hun ”går igjen”. Det er mange troverdige mennesker som påstår de har sett henne etter fisketurer til Svartdalsvatnet. Det er helst i skodde og regnvær hun har vist seg.

En gang satt en sportsfisker og drakk kaffe og spiste. Da kom Svartdalskjerringa og tigde etter mat og kaffe. Sportsfiskeren ble så redd at han tok med seg det meste av utstyret og la på sprang det han klarte ned til Blokken. Han har i ettertid fortalt litt om episoden. Kjerringa han så var kledd i sorte klær, og så vikelig skummel ut. Men han ville ikke ha mer prat om det da han ble utspurt om flere detaljer.

En annen sportsfisker satt og kokte kaffe og stekte pølser. Da kom kjerringa og ville ha mat og kaffe igjen. Han ble hysterisk redd, og lempet alt utstyr i ryggsekken og sprang for livet hjem. Det ble fortalt at han var helt hvit i ansiktet og skikkelig redd da han kom ned. Hans far måtte pakke ut ryggsekken. Der lå pølsene, panna, kaffekjelen og alt annet om hverandre.

I gamle dager ble flere advart å gå til Svartdalen på grunn av Svartdalskjerringa.

Del på sosiale medier

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *