Internt referansenummer: 18.08.2009 – A
Kilde:
Attarklang fra gammeltida
Folkeminne fra Beiarn I
Av. E. Vegusdal Eriksen
NORSK FOLKEMINNELAGS SKRIFTER 72
NORSK FOLKEMINNELAG, Oslo 1953
Sverre Kildahls Boktrykkeri, Oslo
Klikk her for å lese forordet som også inneholder kildehenvisninger

 

Samene i Stalloroggi

Et gammelt sagn forteller om to samefamilier som i si tid flykta fra Sverige for å skjule seg her i Norge. Hva som var årsak til forfølgelsen de var utsatt for, er det ingen som vet nå.

Disse familiene slo seg ned i Stalloroggi innom Beiarns grenser. Her tenkte de å kunne skjule seg, grov dype huler, og taket tekte de med torv. Hver familie hadde sin egen buplass som lå nær hverandre.

Men de blei oppdaga, og en dag blei disse stakkars menneskene drept av sine fiender, og sagnet sier at alle sammen blei gravlagt i hulene. Om det har seg så, er det ingen som har undersøkt, men buplassene og gravene ligger side om side som store kjempegryter i den vakre morenemoen nær Stalloroggi. Gjennom dette passet gikk en gammel samisk flyttveg, og ingen kunne bu der lenge uoppdaga.

Dette synes å tale for teorien om at det har vært en «stallo-kamp» der, og at det er derfor gravene er der. Men det kan også være som sagnet sier, og at valget av buplasser kom av at de ikke eide kjennskap til stedet, og at de tilfeldigvis kom til å slå seg ned midt i «reisvejen» for samene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.