Internt referansenummer: 03.06.2011 – Bok
Kilde: Sagn frå Rogaland
Utvalgt og gjenfortalt av: HANS EYVIND NÆSS
Stabenfeldt Forlag
ISBN 82-532-0335-7
Trykt i Aktietrykkeriet i Stavanger 1978
Klikk her for å lese “Forordet”

Sandnesmannen og de underjordiske

En mann fra Sandnes var reist til Bergen med jakten sin for å gjøre juleinnkjøp. Tidlig en morgen, da han kom på dekk, så han en annen jakt ligge kloss opp til sin egen. Den må ha kommet i løpet av natten, tenkte han. «God morgen, hvor kommer De fra?» spurte Sandnesmannen. «Vi er fra Ganns sogn», svarte den fremmede skipper. «Så er vi granner da,» sa Sandnesmannen, «men det undrer meg at jeg aldri har sett hverken deg eller jakten din før, for jeg drar da ellers kjensel på alle slags folk og skip i Gann.»

«Har du lyst å besøke meg julaften og se hvorledes jeg har det, så skal jeg komme og hente deg,» sa den fremmede.

Jo det ville Sandnesmannen gjerne.

Kort etter reiste de begge fra Bergen.

Julaften kom, og Sandnesmannen satt hjemme og hadde glemt det hele. Da banket det med ett på døren. Mannen åpnet og gjenkjente straks skipperen han hadde truffet i Bergen. Denne fortalte han var kommet for å holde løftet om å ta Sandnesmannen på besøk. Ja, mannen kunne ikke takke nei, og de gikk avsted sammen. Men rett som de gikk, sank de ned i en haug, og mannen stod plutselig i en stor sal, prektig opplyst, og det var bord der oppdekket med de kosteligste retter. Et helt selskap var kommet til gjestebud, og alt var lystelighet og glede. I slikt lag gikk tiden så fort for Sandnes-mannen at han trodde besøket bare var minutter gammelt, da en av de underjordiske sa at nå måtte nok mannen forlate dem.

Da mannen kom ut av haugen, så han det begynte å lysne så smått, så han skjønte han hadde vært i gjestebud hele jule¬natten. Vel hjemme fikk han så høre at det var lett etter ham hele natten til letingen ble oppgitt. Alle trodde at mannen i mørket hadde gått på sjøen og druknet siden huset hans lå like ved Gannsfjorden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.