Internt referansenummer: 23.11.09 – A
Kilde:
Kampen for tilværelsen – Fra min barndoms gate
Av:
AUDUN HETLAND
Gyldendal Norsk Forlag – Oslo – 1982
ISBN 82-05-14162-2
Klikk her for å lese mer om Audun Hetland
Klikk her for å lese ”Fortale”

Sjallaen

Kampen_for_tilverelsen-Side0012
Fotballen til Sjallaen var like lappet og herjet som han var det sjøl.
Illustrert av Audun Hetland.

Sjallaen hette Charles, men det var det ingen som visste. Det var ingen hjemme hos ham som sa noe annet heller. Det var sånn.

Alt og alle hadde utnavn. Snakket du om naboene, så var det “Hon ovenpå, han ved siden av, de nerenunder og han på kvisten».

Det var et språklig virvar, men det var livfullt og rikt. Men det var Sjallaen jeg skulle snakke om. Han var en kløpper til å spelle poker og hadde fyrbøterkortstokk som var sotet. Det var kortstokk som var merket av flittig bruk.

Kampen_for_tilverelsen-Side0013

Sjallaen hadde «fyrbøter-kortstokk» med merkede kort.
Illustrert av Audun Hetland.

Det var et syn å se, Sjallaen sammen med de voksne guttene når de spelte poker om søndagen. Da stod de under svarte paraplyer i lett regn og spelte nesten bare med en hånd.

Det var 6-1 hånd til paraplyskaftet og sneipen og den andre til kortene. Det var et taust spell, de snakket lite i kortene, men av og til kom der en patruljerende konstabel. Med en gang han viste seg ved Boliggjerdet, så ble det sagt «kjøl!!» Og alle kortene forsvant i lommene.

Kampen_for_tilverelsen-Side0014

Illustrert av Audun Hetland.

Han var god til å slåss også, Sjallaen, og han bokset i Folkets hus om søndag ettermiddag. Vi heiet på Sjallaen og hang over gjerdet på galleriet. Mellom kampene var det showboksing. Da var det to karer fra Hødden som bokset for moro skyld. Det utartet bestandig til slagsmål og stemningen stod i taket.

Det var liten plass hjemme hos Sjallaen; og skulle vi tro det han sa sjøl, så måtte han dele seng med faren. Faren til Sjallaen var sjauer og måtte opp klokken fire om morgenen. Da først var det Sjallaen sin tur å bruke sengen.

Han var ferdig med skolen og hadde god tid å sove om dagen. Om ettermiddagen solgte han aviser.

Hvor han gjorde av seg om kvelden og utover natten? Da spelte han kort i rulleboden.

Det var greit sann. Den gangen var det ingen som klaget over at de manglet et sted å være.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *