Internt referansenummer: 21.10.2010 – A
Kilde:
SAGN FRA ØSTFOLD
NORSK FOLKEMINNELAG NR. 59
K. Weel Engebretsen og Erling Johansen
1947
(Klikk her for å lese Forordet til boken)
(Klikk her for å lese Innledningen til boken)

Sjøfolkene som gikk igjen

I gamle dager var det ofte forlis ute i skjærgården. Særlig når høststormene satte inn og sjøen gikk svær, kunne en se seilskuter duve avsted med fillete seil og ødelagt rigg for til slutt å bli knust til pinneved mot larmende brott og brenninger. Noen forliste langt til havs, andre ble slått i stykker mot fjellene på Akerøya eller Søster, men enkelte drev helt inn i skjærene før de gikk under.

Således hendte det engang at en stor skute forliste i sjøen like utenfor Kråkerøy et steds. Da det forrykende været omsider ga seg, var det mest ikke en flis tilbake av vraket, men vrakgods av alle slag var drevet i land både på skjær og holmer utenfor øya. Som skikk og bruk var etter slike hendelser, var en mengde folk dratt ut på «vraking» for å berge seilfiller, skipskister, verktøy og annet sånt som kunne brukes. Blant dem som var ute og berget var det også en kar inne fra Trolldalen. Alle de vrakrestene som ble funnet, ble tatt vare på og bragt opp på den vesle låven hans.

Der ble nå sakene liggende en stund ut over, og ingen tenkte i grunnen noe mere over det. Men så var det en natt da månen var full at det plutselig ble liv på gården. Mens det gnikset og skrek i hengslene, gled låvedøra sakte opp, og ut kom en underlig flokk av bleke menn i oljehyre og sydvest. Mellom seg bar de årer og seil og kister mens tang og tare hang i lange floker ned over skuldrene. Fra ansiktene dryppet det vann, og fra øynene lyste det med en glans av en annen verden. Langsomt gikk følget ned over mot stranda der de med ett ble borte.

Det grøsset i folkene som så på, men de forsto snart at det var de døde sjøfolkene som hadde vært på låven og hentet redskapen fra skuta. Og i måneklare netter kunne en ofte se den døde skipsbesetningen gjøre turen fra låven til stranda i Trolldalen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *