Internt referansenummer: 03.06.2011 – Bok
Kilde: Sagn frå Rogaland
Utvalgt og gjenfortalt av: HANS EYVIND NÆSS
Stabenfeldt Forlag
ISBN 82-532-0335-7
Trykt i Aktietrykkeriet i Stavanger 1978

Klikk her for å lese “Forordet”

Sjøormen og presten på Nedstrand

For mange år siden hadde de en prest på Nedstrand som kunne mer enn sitt fadervår. Mane orm gjorde han, og Gamle-Erik kunne han og binde om det knep. Til og med sjøormen ga han seg i kast med om det trengtes. Folk fortalte at de søndagene han skulle over Boknfjorden for å preke i Sjernarøy-kirken, tok han alltid en kjepp med seg i båten. Det var nok å kaste et stykke av den etter sjøormen om han viste seg i vannskorpen, for da sprakk den, sa presten.

Så var det en søndagsmorgen han skulle over fjorden. Skysskarene jamret og bar seg og var ikke til å rikke. De ville ikke ombord og ro, sa de, for det var så mange folk som hadde sett den fæle sjøormen i det siste. De ville ikke våge liv og helse for en prekens skyld. Men presten trøstet dem som best han kunne. De fikk da reise i Guds navn, sa han. «Den Vårherre vil bevare, er fri for fare.» Og langt om lenge gikk karene i båten.

Da de var kommet ut på fjorden, tok en av skysskarene en sten han hadde gjemt under toften og slapp den i sjøen med et plask.

Presten lå og halvsov, men da han hørte det plumpet noe i sjøen, våknet han med det samme. Han trodde det var sjøormen. Men skysskaren satt rolig og sa uten å fortrekke en mine at det var ingen fare. Han «far» kunne bare legge seg nedpå og slumre igjen. Vårherre ville nok passe på at det ikke bar galt avsted. Presten la seg nedpå igjen, ikke lite urolig.

Men da de var nesten fremme ved Kyrkøy, slapp skysskaren enda en sten i vannet uten at presten så det. Da for presten opp, vettskremt og kritthvit i ansiktet. Det måtte være sjøormen som var på ferde. «Nei, men far, du må da ta det rolig,» sa skysskaren, «den Vårherre vil bevare, er fri for fare.»

«Det er såmen ikke alltid å lite på det,» sa presten, «hit med kjeppen, og det fort!»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.