Internt referansenummer: 30.11.2014 – BOK
Kilde:
Bjørn og varg i Selbu og Tydal
Utgitt av Selbu og Tydal Historielag
Illustrert av Kolbjørn Lien
I kommisjon hos F. Bruns Bokhandel Forlag
Trondheim 1963
Klikk her for å lese ”Forordet”
Klikk her for linking til Selbu og Tydal Historielag

Skolebarna forteller

Nedskrevet av lærer M. Emstad

Ole:
— Oppe i Hilma tok bjørnen en sau og satte av stad med den. Budeia skulle ta den igjen. Da snudde bjørnen og satte etter budeia midt gjennom kuhopen. Buhunden kom da settende, hoppa opp på ryggen til bjørnen og beit seg fast. Så måtte bjørnen gi seg. To dager etter kom den igjen, og da satte de ut mat til den.

Bjørnen kaster mose

Illustrasjon: Kolbjørn Lien.

*****

Ida:
 — Oppe ved Storstenen jaget bjørnen storoksen ut i elva og tok tre kyr. Bjørnen brummet fælt. Bestemor tok og stoppet forkleet sitt inn i munnen på den så den mista mælet.

*****

Odd:
— En gjetergutt møtte en gang bjørnen ute i marka. Gutten ble livende redd. Han snudde og la på sprang alt han orket, og uheldigvis snublet han i en kvist og gikk på hodet i myra. Han trodde hans siste time var kommet. Men da han kom seg på bena igjen, sto bjørnen et stykke unna og rev opp mose, som den kastet etter ham. Gutten kom seg velberget heim til vollen.

 

*****

Til Kallarsvollen gikk Peder sent en kveld med fisk. Da han nådde fram til gjerdet, kom en bjørn etter ham. De tente opp varme og banket i veggene for å skremme den. Ei gråsvart geit ble tatt av ei binne som hadde ungen med. Ungen lå igjen under ei telle, mens binna tok geita.

*****

Baro:
— En sommer gikk noen hester og beitet ute på ei myr. Plutselig kom en stor bjørn springende fram fra skogkanten. Den hadde sett seg ut en av hestene og sprang rett mot den. Hesten prøvde å forsvare seg med å reise seg på bakbena, men på den blaute myra sank den bare nedi. Bjørnen fikk snart overtaket. Den slo hesten i hel og dro den med seg bort i skogen. Senere kalles denne myra ”Bønnmyra”.

*****

Jon:
— Bestafar fortalte at han en gang hadde en uhyggelig opplevelse. Han var ute og gikk i skogen og kom til å tråkke på en kvistdunge. Da sprang det ut en stor bjørn fra dungen. Heldigvis ble de like forskrekket begge to — og sprang i hver sin retning.

 

*****

I Roltdal-strøket var det mye bjørn før i tida. En sommer, fortalte bestefar, kom en bjørn og tok en sau. Men gjeteren var en stor og modig kar som ville forsvare buskapen sin. Han sprang rett mot bjørnen og fikk et godt tak i sauen. Men bjørnen ville heller ikke gi seg. Den rykket og slet i sauen og slo med framlabbene. Til slutt rev de sauen tvers av, så de fikk hver sin halvdel. Gjeteren grov ned sin del, mens bjørnen nok fikk en bedre middag av den andre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *