Internt referansenummer: 13.10.09 – A

Kilde:
Hva jeg minnes…
(Erindringer II)
JOHAN STEENBERG d.e.
Jubileumsskrift
Steenberg Grafisk a.s – Drammen 1994
Klikk her for å lese ”Foreordet”.

Skolemusikkens begyndelse

I KRISTIANIA hadde skolene fått startet et musikkorps.

Musikkhandler William Johnsen var leder. Skoleinspektør And. Larssen var meget interessert for saken og ville gjerne ha guttene hit til en konsert for også å vekke drammensernes interesse.

Larsen ringte mig opp i telefonen og ba mig komme ned på hans kontor.

«Kan De  hjelpe mieg med å få arrangert denne konsert?» sa han og forklarte meg planen. Jeg var villig.

Ridehuset ble leiet og alt ordnet. Efter konserten ble grundstenen til Drammens skolemusikk lagt. Musikksersjant Halfdan Allum blev instruktør. Han sveiset straks sammen et orkester på 50 gutter. Efter en vinters iherdig øvelse kunne de året efter spille i 17. maitoget. De små hvitkledde musikere gjorde lykke ved sin debut, og blev hyldet ved sitt første nummer: «Guttene kommer». En feiende lett marsch.

Larsen mente at guttene nu var så flinke at de burde få anledning til «at optrede offentlig». Det første forsøk blev gjort på Åmot. Jeg arrangerte disse konserter, som ble holdt utover høsten og visteren. Den neste våren hadde guttene et fuldt ferdig program, og de blev invitert av Grosserer Oskar Langerud til en middagskonsert på Rød-tangens badehotell.

Med «Farmanden» drog så korpset avsted en strålende sommersøndag. De spilte under middagen på hotellet og om aftenen på den store veranda utenfor. Under hjemreisen gav de liv fra sig på stoppestedene opover. Guttene hadde fått reiselyst, og det ble tur til Hønefoss med konsert i Schongslunden. Jeg behøver vel ikke at fortelle at guttene hadde det moro. Riktig guttestemning var det under disse turer.

Hva-jeg-minnes-bilde-side-0036

Paviljongen i Drammen Park. Helt til høyre på bildet skimtes musikkpaviljongen. Her ble det spilt mange konserter. Paviljongen var borte i mange år, men har nå fått tilbake sin rettmessige plass i Drammen Park. Fotograf ukjent.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.