Internt referansenummer: 03.06.2011 – Bok
Kilde: Sagn frå Rogaland
Utvalgt og gjenfortalt av: HANS EYVIND NÆSS
Stabenfeldt Forlag
ISBN 82-532-0335-7
Trykt i Aktietrykkeriet i Stavanger 1978
Klikk her for å lese “Forordet”

Sølvhornet i fjellet ved Kleppevarden

Sølvhornet er et omtrent sirkelrundt omlag seks tommer bredt hull i fjellet i nordre kant av Kleppevarden, og det kan påvises den dag i dag. For omtrent hundre år siden var det så dypt at en ikke nådde bunnen med tre-fire meter lange kjepper.

Om dette hullet forteller sagnet, at i gamle dager var to oppsittere på Kleppe kommet i trette med hverandre. Men det så ut til å bære slik avsted at den som hadde rett, ville tape mot den andre som var rik og mektig, og som også hadde bestukket dommeren. Mannen som så ut til å skulle tape hele saken, var blitt fattig og nesten brakt til fullstendig ruin av alle utleggene til prosessen.

Så en natt han lå i sengen og var urolig for at det nå kom til å bære ganske galt avsted, så han en utydelig skikkelse legge hodet inn mot vindusglasset, og den sa til mannen at han hadde rett i saken han førte. Og mannen fikk det råd, at på et bestemt sted i Kleppevarden skulle han lete og finne et sølvhorn.

Da solen rant neste morgen, skyndte mannen seg avsted til varden. Akkurat slik som stemmen hadde sagt ham, stakk det et sølvhorn opp av fjellet, og med formuen som hornet ga ham, vant han prosessen og ble en rik mann.

Etter denne tid fikk hullet i fjellet ved Kleppevarden navnet Sølvhornet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.