Internt referansenummer: 10.09.2010 – A
Kilde:
FEM ÅR – Menn forteller
Innsamlingsleder:Knut Ottem
Utgitt i 1995
(Klikk her for å lese Forordet til boken)

Sorger og gleder under krigen

Intervjuobjekt:    
Lars Øye (1919)

Intervjuer:
Kristin Lien og Toril Ø. Fossen

Oppdal ungdomsskole

Vi var i Oppdalshallen for å intervjue noen som har opplevd 2. verdenskrig. Der fikk vi snakke med Lars Øye, som opprinnelig er fra Rindal, men som har bodd på Oppdal i 52 år.

Lars forteller at da krigen startet, gikk han på handelsskole i Trondheim. Han bodde sammen med to løytnanter. En kveld, nærmere bestemt 8. april 1940, satt de tre og hørte på nyhetene. Der fikk de høre at tyskerne var på veg inn i landet. Ca. kl. 02.00 samme natt kom de første tyske flyene inn over byen. Tyskerne inntok Kristiansten festning, og heiste hakekorsflagget, i stedet for det norske flagget. Nesten alle skolene i landet ble stengt, og Lars måtte vente i tre måneder på å få avlagt eksamen. Klokken 06.00 om morgenen 9. april sprang han og tre kamerater ned til sentrum av byen. Der var det fullt av tyskere som gikk og spiste sjokolade og margarin som de hadde tatt fra kiosker og butikker. Samme dag ble Lars innkalt til tjeneste i skipatrulje på Vognild gård i Oppdal, men fikk utsatt avreisen. Han dro i stedet hjem til Rindal der han hadde en søster, to brødre og foreldre som ventet på ham.

De berget livet

Da vi spurte ham om han kunne huske en spesiell hendelse fra krigen, fortalte han om en gang han og en kamerat var ute med gårdens fire hester. Tyske fly trodde det var mat og bensin de fraktet, og skjøt etter dem. Lars og kameraten berget livet ved å gjemme seg under hestene.

Etterhvert prøvde han å komme seg til Oppdal for å få seg en jobb, men det å få plass på toget var lettere sagt enn gjort. Etter tre uker med venting fikk han endelig en plass, men måtte stå hele vegen. Da han kom til Oppdal, fikk han ikke plass på hotellet, så han sov på en benk på stasjonen. Dagen etter begynte han å arbeide på samvirkelaget. Han husker at folk ofte lå i soveposer utenfor butikken for å skaffe seg mat. Det var vanskelig å få folk til å forstå at samme hvor mye penger de hadde, så kunne de ikke få mer enn rasjonen.

Idrett

Tyskerne ville også dirigere idretten i Oppdal. I Trondheim spilte to nazi-lag cupfinale i 1941. Det var 10-15 tilskqere tilstede, alle var tyskere i uniform. Lars og kameratene hans drev en

god del sport i smug og arrangerte skirenn, fotballturneringer osv. Siden Oppdal er et knutepunkt var det mange tyskere her, men de oppførte seg stort sett bra.. Det var også mange russiske fanger som ble holdt i brakker rundt om i bygda.
Vi lurte litt på hva ungdommen gjorde på kveldene og i helgene, og Lars svarte at de gjorde mye det samme som ungdommen i dag. De hadde privatfester, spilte fotball og gikk omkring i sentrum.

Haakon 7.

Han husker en episode med 3-4 gutter i 15 års alderen. Tyskerne hadde, med ski, tråkket hakekorset inn i snøen oppe i et fjell. Guttene dro dit og tråkket inn Haakon 7. – merket i stedet for. De ble arrestert, men p.g.a. alderen ble de løslatt.

Lars kjente ingen som ble drept, men kunne fortelle om en mann som mistet livet inne i en tunnel. Han gikk inn dit for å sjekke at alt var i orden og ble drept av miner som var tiltenkt tyske offiserer som skulle komme med toget noen minutter senere. Lensmann Øivind Hoel mistet også livet, fordi han ikke stoppet på signal fra tyskerne.

Fred

Vi spurte Lars om hvordan det var på selve fredsdagen, og det husket han godt. Ca. kl. 15.00, tirsdag 8. mai 1945 begynte det å gå rykter om at krigen var over. Da fikk folk fart på seg! Det var mange tyskere på samvirkelaget, men de ble kastet ut. Dørene ble stengt, og for første gang på over fem år kunne de heise det norske flagget. Inne på samvirkelaget ble det kokt kaffe og feiret. Likevel sov de ikke godt om natten, for de var redde for at tyskerne ville fortsette krigen. Men tyskerne dro hjem, de russiske fangene ble sluppet fri og folk begynte å bygge opp igjen det som var blitt ødelagt under krigen. Lars fortsatte å jobbe på samvirkelaget og var fortsatt aktiv i sport. I dag er han æresmedlem i Oppdal idrettslag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.