Kilde:
Gamle matoppskrifter fra Nordland
Samlet av Rigmor Skjervagen.

Gammel meny fra Vefsn området

Spekelaks m/flatbrød

Laksen bør være i størrelse 5-6 kilo. Fisken renses og filliteres (garantert beinfri). De tykkeste filetene er best til speking. Lag en saltblanding av 70 gr salt og 30 gr sukker samt 1/2 ts pepper pr kilo laks som skal spekes. Legg saltblandingen under, mellom lagene og over filetene. La det stå på et kjølig sted 1 1/2 døgn. Ta filetene opp av laken. Heng dem luftig. Etter 2 uker kan de spises men blir bedre om de får henge lengre.

Flatbrød

2 kg mel, like deler byggmel, grovt og fint hvetemel, 1 1/2 liter veske, blanding av vann og skummet melk.

Elt alt sammen og arbeid deigen godt. Den deles opp i passende emner og bakes ut til tynne leiver og stekes på begge sider. Brødet skal være tynt, lett og sprødt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *