Internt referansenummer: 23.11.09 – A
Kilde:
Kampen for tilværelsen – Fra min barndoms gate
Av:
AUDUN HETLAND
Illustrert av Audun Hetland
Gyldendal Norsk Forlag – Oslo – 1982
ISBN 82-05-14162-2
Klikk her for å lese mer om Audun Hetland
Klikk her for å lese ”Fortale”

Spissrot ved sengetid

Sengespørsmålet opptok en familie svært. Man kan jo tenke seg for en fantasi og oppfinnsomhet en stakkars mor måtte ha når hun på ett og et halvt værelse skulle plassere åtte—ti mennesker i seng. Det var jo slik den gangen at sønner og døtre bodde hjemme hos foreldrene til de giftet seg eller ble kastet ut.

Som regel ble de nødt å gifte seg, da var de med illegalt barn og det var skandale hvis de ikke hadde vært i kirke først.

Samboere var et fullstendig ukjent begrep og jeg tør ikke tenke på hva prestestanden hadde foretatt seg mot en slik fordervelse. Det var jo i en tid hvor en prest nektet en jente å synge i kirken fordi hun hadde klippet håret.

Men tilbake til sengeavdelingen. Klokken ni om kvelden skjedde det noe med stuene rundt omkring oss. Fremstuen som hadde sett pyntelig og fremkommelig ut, ble meter for meter lagt ut til soveplass. Og bakstuen som til daglig var noenlunde spisestue ble hårfint utnyttet.

Kampen_for_tilverelsen-Side0102

Sengene ble tryllet frem på gulvet, og hvor pokker kom de fra?

Under sofaen var der kamuflert en feltseng m/sekkebunn (sofaen var forøvrig seng når den var snudd opp ned).

Bak den problematiske divanen med jamrende fjærer var der også plassert en slags seng som var like vanskelig som en gammel fluktstol. Den krevde fingerferdighet. Selve divanen var i utslått tilstand sengeplass for tre—fire storvokste brødre, og kommoden var hendig for de aller minste.

Faren og moren hadde dobbeltsengen sin i bakstuen. Under den var det mer feltseng og i nødsfall en flatseng på kjøkkenet. Han som lå der var på telt-tur hver natt.

Familien var helt utslitt når endelig sengene var brettet ut over og sovnet av utmattelse. De voksne som kom seint hjem måtte gå spissrot mellom sovende.

Kampen_for_tilverelsen-Side0103

Hos de bemidlede med få barn var det bare familiens privilegerte med fast arbeid som lå på sofaen i bestestuen, – da het sofaen chaiselonguen.

Kampen_for_tilverelsen-Side0104

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *