Internt referansenummer: 14.02.2011 – Bok
Kildehenvisning:

Anekdoter og muntre historier fra Gjøvik III
Samlet og redigert av Leif Hasselknippe.
Tegninger av Herbjørn Skogstad.
Eget forlag.
Utgiver: Hunn/Gjøvik Rotaryklubb
Mariendal Offsettrykkeri A.s, Gjøvik – 1993

Klikk her for å lese forordet til boken.
Klikk her for å komme til Hunn/Gjøvik Rotaryklubb

Sprit i strie strømmer ut i Hunnselva

En mye omtalt begivenhet inntraff ved Holmen Brænderi i februar 1920. Det var skjedd en feilstilling av en kran, og følgen var at spriten ble tappet i en beholder som hadde åpent avløp. Da brennerifolkene skulle kikke efter om beholderen snart var full, konstaterte de at den var absolutt tom, spriten hadde valgt snareste vei til friheten og forenet seg først

med Hunnselvens og derefter med Mjøsas kolde vann. Ryktet sa at det var 70 000 liter som på denne måten gikk til spilde, men det var omtrent det halve. Det var allikevel meget, og det er ikke noe å si på at avisene omkring i landet hadde litt moro med det fatale uhell. En vittighetsavis serverte beruset lagesild, eller kanskje det var ørret på en tegning, og det nummeret fikk avsetning på Gjøvik.

Det ble naturligvis skumlet adskillig om at spriten ikke var gått i Mjøsa, men i adskillig mindre beholdere, som efterhvert skulle være blitt godt gjemt på gårdene omkring. Det var jo forbudstid og folk mente vel at en slik forklaring på det kjempemessige svinn igrunnen var nokså rimelig. Men riktig var den ikke, spriten rant ut i elven.

(Fra Holmen Brænderi 1854-1954)

Sprit_i_strie_strmmer

Så er det sagt at ørret og annen fisk bet ekstra villig de første dagene av februar i 1920, da over 30000 l. sprit var rent i Mjøsa. – III Øystein Jørgensen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.