Internt referansenummer:B-000013
Kilde:
Rutebåtene på Telemarkskanalene
Av: Harald Lorentzen
 Thor Hansen
 Per Svein Bratsberg
Utgitt på ”Eget forlag” i 1985
Klikk her for å lese om forfatterne
Klikk her for å lese forordet

Stabelavløpning og dåp

Den 20. desember 1851 opprant med sludd og regn. Gråværet kunne imidlertid ikke forhindre at en stor menneskemasse hadde samlet seg oppe på Gåsodden hvor skipet lå klart for sjøsetting. Gallionen var prydet med den norske løve, som holdt Olavsbilen i forlabbene. Like før den store begivenhet entret styrets formann, prokurator Thorbjørnsen, dekket på «STATSRAAD STANG» og sa:

– «Alt er nu forberedet, lad oss ønske held for dette foretagenet vi nu ville iværksette og den unge brud. Seil med held på Norsjøes og Heddals vanne. Frem oplysning og velstand og bær navnet efter Norges gjæve sønn «STATSRAAD STANG».

Så ble det signalisert og kanonene drønnet fra andre siden av Fjærekilen. Det Skienske borgerkorps spilte melodien til sorenskriver Schwachs flaggsang, idet skipet gled av stabelen og tok sjøen for første gang. Det fløt som en svane, blir det sagt.

Så ble «STATSRAAD STANG» liggende i Fjærekilens bukt utover vinteren 1852, innefrosset, men klar til sin første sesong. Den før nevnte sorenskriver Conrad N. Schwach skrev i løpet av vinteren et hyldingsdikt til «STATSRAAD STANG».

Den første strofen lød:

«Du barn av brittens strande,
nu aabnes frosne vande, og snart er bredden grøn.
End ligger du og sover i Fjærekilens bukt,
men snart i skum og vover begynder du din flukt».

Den 23. mars var en stor dag for kommunikasjon på Norsjø. Da gikk «STATSRAAD STANG» sin første av en rad prøveturer. Noe av det første den gjorde var for øvrig å slepe to store prammer med det nye dampskipet oppe på Vestvannene over Norsjø.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.