Internt referansenummer: 13.05.09 – A
Kilde:
”NÅR VI SITT’ HER OG PRATE’”
Folk i Laksefjord forteller
NORSK FOLKEMINNELAG SKRIFTER 122
Av:Richard Bergh
Oslo 1980
ISBN 82-03-10187-9
Klikk her for å lese føreordet

Sterke karer og kosthold

«Det va mange sterke karer for i tia! Det kan du være sikker på. Det huske’ æ meget godt. Men dem va også sterke! Æ trur ikke de herran her som e voksne nu, dem e ikke så træna med arbeid. Den gangen va det en helt aen ti. Alt som skulle — for æksempel opp fra sjøen eller marka — det måtte på ryggen, det måtte bæres. Og skulle dem på sjøen, så va det ikke motor den gangen. Så va det å ro! Dem rodde jo herifra til Kjøllefjorden.

Å ja, det va mange sterke! De derre Gripane for æksempel, dem va store og sterke. Trøndere det! Dem va stor og kraftig. Æ huske’ kosten dem brukte den gang. Det va alle tiders kost: Sur melk, sånn oppsamla sur melk om sommaren, det va som ost! Dem brukte å samle i tynne’, og så flatbrød utav gammeldags rugmel. Det va ikke det herran sammalt rug som e nu! Og så brukte dem å steike i gryta, sånne svære brød. Og så når dem fikk lever og fisk og sånt nokka, da kan du tru det va alle tiders kost! Surmelk, og i den surmelken brukte dem krøkebær. Det va sånn god smak utav det.

Jada, æ har spist mange gang’! Det va ikke sånn kost som å gå på butikken og hente kjeks? Det vil æ bare si! Og så tran. Dem samla opp tran om sommaren — om høstan’, i september og oktober måne — for vinteren. Dem brukte levra og silte den, så bare reine, fine medisintrana, så samla dem i kagga, i sånne eikekagga. Og så salta dem om høsten fullt av i tynne’, dem salta altså fisk, torsk — rond, ikke kløvd — rondtorsk. Til mat! Du skjønner, det va alle tiders kost! Tran! Og poteter, det dørka dem sjøl. Det va ikke nokka skrot! Og ost! Laga dem om sommaren. Ost, sånne ronde ost, tredde dem bare og hengte onder taket. Og tørrkjøtt hadde dem! Det blei kraftige kara av sånt nokka!»

Del på sosiale medier

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *