Internt referansenummer: 20.08.2011 – BOK
Kilde:
GJEMT, MEN IKKE GLEMT!
(Fortellinger om bygdeskikkelser, liv og levnet på Tjøme i gamle dager)
Abraham Johansen
Gjenfortalt av HAAKON BJERKØE
Utgitt av TJØME KOMMUNE
Trykt i Tønsbergs Aktietrykkeri i 1977
Klikk her for å lese ”Forordet”.

«Store» begivenheter på Glenne

Sankthans

Rett opp for Glenne gård eller pensjonat, der hvor anneksbygningen nu ligger, var det tidligere en fin åpen slette som vi kalte Kviet. Hele sommerhalvåret var den samlingsplass for barn og unge. Der slo vi ball, lekte siste par ut, slo på ring etc., og hver Sankthans brente vi sankthansbål eller «sankthansvakæ» som vi kalte det, oppe på det høye Geiteberget på oppsiden. Så å si alle på Glenne møtte opp da, unge og gamle. Det ble drukket kaffe og spist vafler, og vi ungene hadde for anledningen fått en flaske brus til 12 øre, som ble drukket med største andakt! Det ville nemlig gå nesten et år til vi fikk brus igjen! 17. mai og Sankthansaften var de to store dager i året for oss barn.

Sankthansdagen, såfremt været var pent, dro de aller fleste på øytur. Alle på gården skulle være med, og avtaler gårdene imellom ble truffet sankthanskvelden. Vakersholmen var det vanlige utfartsmål, men var det riktig fint vær, dro man helt til Flåtæskjær. På disse dagene kunne det være temmelig mange ro- og seilbåter på fjorden.

De yngre nød badelivets gleder, lekte og koste seg, mens de eldre fikk seg mangen en god prat og historie over kaffekoppen. Ja, det var engang…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *