Internt referansenummer: 23.07.2009 – A
Kilde:
Gamle arbeiderboliger i Østfold
Av:Harald Hultengreen
Tegninger:Terje Tjærnås
1984
ISBN 82-90570-00-7
Klikk her for å lese forordet

Storhauggårdene – en ny epoke

Storhaug på Hafslund i Skjeberg viser at synet på arbeiderfamilienes behov var endret i 1908. Det var ikke lenger tale om et rom og kjøkken. I hver av de tre-etasjes murgårdene er det seks leiligheter. Fire av leilighetene er på tre rom og kjøkken og de to i tredje etasje består av to rom og kjøkken.

gamle_arbeiderboliger-side0065b

Tegning: Terje Tjærnås.                                                                                                                                     To av de tre Storhauggårdene som ble bygd i 1908 står fortsatt. Husene ser bymessig ut, men har i høy grad en landlig beliggenhet.

Det ble bygd tre helt like murgårder. En av dem ble revet i 1981, men de to andre er i full bruk.

Det bymessige over disse husene er også noe som skiller bygningene fra de eldre arbeiderboligene, men de ligger landlig og usjenert til. Retten til en hageflekk hører også med til leilighetene og det var i mange år vanlig å ha gris eller høns eller kanskje begge deler.

Uthusene er nå borte.

Utedoene var mer moderne i sin utforming. Det var lagt opp til bruk av dobøtter og hyppig tømming. Hver leilighet hadde dessuten sin egen do. Utedoene var i bruk til lenge etter 2. verdenskrig.

Av bekvemmeligheter ellers var det kjeller- og loftsboder til hver leilighet.

Storhaug-gårdene ble bygd som arbeiderboliger til Karbidfabrikken. I dag hører de til Karbidfabrikkens etterfølger: Hafslund-Smelteverket.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *