Internt referansenummer: 10.09.2010 – A
Kilde:
FEM ÅR – Kvinner forteller
Minnebanken 1995
Trykk: Selbu – Trykk A/S
Illustrasjoner og bilder kommer fra privatpersoner, Fosen Bildearkiv og andre arkiv i Sør-Trøndelag.
En særlig takk til Kari Rolseth, som har latt oss benytte hennes fars, Normann Haugums, etterlatte arkiver.
ISBN 82 – 91572 – 00 – 3
(Klikk her for å lese innledningen ”Barn skriver om krigen og frigjøringen)
(Klikk her for å lese selve  innledningen til boken)

Svart kjole til konfirmasjonen

Intervjuobjekt:    
Eldbjørg Nøstberg f. Håker

Intervjuer:
Karin Volden og Synnøve Skjøtskift

I norsken fikk vi i oppdrag å intervjue ei som hadde opplevd 2. verdenskrig i Oppdal. Vi tok med penn og papir og dro på besøk til Eldbjørg for å stille henne noen spørsmål angående krigen.

Konfirmant

Vi satte oss ned ved kjøkkenbordet. Der fikk vi vite at pikenavnet hennes var Eldbjørg Håker. Hun ble født i Oppdal, og vokste opp på en gård i Morken like ved Fagerhaug. Først stilte vi noen spørsmål om oppveksten og skolegangen under krigen. Hun vokste opp som den eldste blant 6 søsken. Som den eldste måtte hun hjelpe til på gården, samtidig som hun gikk på skolen i Stølen. I krigsåret 1941 sto hun som konfirmant i Oppdal kirke. Som 14-åring gledet hun seg veldig til å få hvit kjole til konfirmasjonen. Skuffelsen ble stor da presten fortalte at de måtte ha svarte kjoler isteden for hvite. Dette var på grunn av krigssituasjonen.

Som ungdommer flest likte de å feste, men dette var strengt forbudt av tyskerne. Allikevel trosset de forbudet og møttes i smug på de forskjellige gårdene rundt omkring i den lille grenda.

Hun merket ikke så mye til krigen ettersom hun bodde såpass langt unna sentrum. Eldbjørg hadde lite fritid, men tiden ble brukt til å strikke, leke seg og gå på turer i skog og mark. Tyskerne hadde bygd ei brakke som det regelmessig ble vist filmer i. Den ble først og fremst bygd for å underholde de tyske soldatene, men også lokalbefolkningen tok seg en tur på kino.

Nysgjerrige som vi er spurte vi om det var mye bombing her i fjellbygda. Eldbjørg sa at hun bare opplevde to små bombeangrep under hele krigen. Målet var å ødelegge jernbanelinja.

Fangeleir

Ryktene om at det var en russisk fangeleir her i Oppdal, hadde nådd oss to intervjuspirene. Dette var noe vi måtte finne ut av, og vi spurte Eldbjørg om dette virkelig var sant. Vi fikk  bekreftet at dette var noe som virkelig hadde eksistert. De russiske fangene gikk fra sentrum med tyske fangevoktere, som førte dem til et skogsfelt nedenfor gården der hun bodde. Når snøstormen og kulden var på det verste kunne tyskerne av og til legge godviljen til, og la de russiske fangene komme inn og varme seg på gården der Eldbjørg bodde.

Det er en spesiell hendelse som hun alltid vil huske i fra russernes opphold på Oppdal. En natt kom det plutselig en tysker buldrende inn på kjøkkenet hvor Eldbjørg satt og strikket. Faren ble med tyskerne ut, og de stakk bajonetter i høyet for å se om det skjulte seg noen der. Senere fikk hun vite at det var 3 russiske fanger som hadde rømt. Tyskerne fant to av dem, og henrettet dem. Den tredje fangen fant de ikke, og det var heller ingen som visste hvor han hadde tatt veien.

Men hvordan fikk hun så vite om hvordan krigen gikk?

Det gikk hele tiden rykter i bygda om hvordan den artet seg, men siden hun ikke la så mye merke til krigen tenkte hun ikke så mye over det.

Vi spurte henne om hun merket noe til illegal virksomhet.

Hun svarte oss at hun ikke visste om så mye, bortsett fra den ene læreren hennes som jobbet mye illegalt mot tyskerne. På loftet der tanten hennes bodde, var det en leieboer som trykte en illegal avis.

Etter 5 år med krig var Norge et fritt land igjen. Blendingsgardinene ble tatt ned for alltid, og tyskerne ble forvist fra landet. Det eneste de etterlot seg som er i bruk i dagens Oppdal, er brakken der tyskerne viste fram filmer. Den fungerer i dag som Oppdal kino!

Etter et langt og interessant intervju gikk vi ifra huset til Eldbjørg med mange tanker om hvordan hun hadde opplevd krigen her i hjembygda vår Oppdal.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.