Internt referansenummer: 18.10.09 – A

Kilde:
Østfold – ille bra!
Historier fra kommunalt liv og virke i Østfold
Samlet av Carl E. Wang og Oddvar Olsen
Illustrert av Arvid Andreassen
Kommunalforlaget AS, 1990
ISBN 82-7242-712-5
Klikk her for å lese ”en innledning til Østfold – ille bra”.
Klikk her for å lese ”Forordet”.

Tistedølene er store lokalpatrioter…

 

Tistedølene er kanskje de største lokalpatriotene i fylket. De har også en egen evne til å gjøre seg gjeldende. En gang rundt 1960 var alle tre ordførerne i Halden, Berg og Idd selvfølgelig fra Tistedal, og fra samme arbeidsplass: Bomullsspinderiet.

Våren 1963 skulle Halden bystyre ansette ny rådmann etter Emil Hult – som selvfølgelig var tistedøl. Nå har det seg slik at store begivenheter har en egen evne til å falle sammen i tid. Samtidig med at Halden skulle ansette ny rådmann, satt de katolske kardinaler innestengt i Vatikanet for å velge ny pave. Det var spenning om utfallet både i Halden og i Roma.

Men i Halden satt en tistedøl som ordfører: Arne Fredriksen. Og flertallsforslaget på ny rådmann lød på Oddvar Jacobsen – også han tistedøl. Da syntes kommunistenes eneste mann i bystyret, den legendariske byklædden «Ruggen» Nilsen, at det ble for mye av det gode. Han avsluttet et engasjert innlegg med følgende hjertesukk:

– Hadde døm hatt en enaste kattolikker oppi der, så hadde dom fått paven å!

Tistedal fikk rådmannen – mot en stemme. Men noen «kattolikker» i Tistedal fantes det ikke, så tistedølene mister anledningen til å besette pavestolen!

Ostfold-ille-bra-sinde-0035

Illustrert av Arvid Andreassen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.