Internt referansenummer: 03.06.2011 – Bok
Kilde: Sagn frå Rogaland
Utvalgt og gjenfortalt av: HANS EYVIND NÆSS
Stabenfeldt Forlag
ISBN 82-532-0335-7
Trykt i Aktietrykkeriet i Stavanger 1978
Klikk her for å lese “Forordet”

Trollet i Hauskevannet

I Hauskevannet på Finnøy bodde det en gang et stort stygt troll. Det var så mannevondt at de som bodde i nærheten nesten aldri turde nærme seg vannet. Malt kornet fikk de sjelden, og hver gang en kar våget seg til kvernen, kom dette styggbeistet mot ham med en kjeft så svær at det så ut til at en voksen mann kunne stå oppreist i gapet. Til sist var det ingen som våget å nærme seg kvernbekken.

Men så kom det en austmann til gårds og fikk høre om trollet. Denne austmannen var heller urolig og vill av seg. Ja, han ville gi seg i kast med trollet, sa han. Folk prøvde å få ham fra slike tanker og sa at da ville han bli oppett av trollet. Men det øret ville ikke karen høre på. Og så maste han så lenge om å få gå til kvernbekken at det til sist var en mann som lot ham få med seg en sekk korn. Så satte austmannen avsted. Han hadde tatt med seg en gryte med tjære. Den nørte han opp under med det samme han kom til kvernhuset, for han ville få tjæren på kok. Kornet gjorde han klar, og så tok han til å male.

I førstningen gikk alt vel. Men lenge varte det ikke før det hørtes et fælt skrik og skrål oppe i vannet, og så hørte han at trollet kom trampende så det skalv i bakken. Mannen la godt på ilden. Kort etter så han trollet utenfor døren. En fæl rød kjeft hadde det, med tenner så store som slegger. Ja, kjeften var så diger at den rakk fra bakken og til stokken over kvernhusdøren.

Best som det var, begynte trollet å tale, og det med et mål så fælt at hele kvernhuset skalv:

«Har du sett større kjeft?» sa det.
«Har du kjent bedre suppe?» svarte mannen og helte hele tjæregryten rett i gapet på trollet.

Da satte det i et fælt skrik og sprang rett ut i vannet og sank. Ja, den austmannen, du, det var gutt som visste råd med trollet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.