Internt referansenummer: 03.06.2011 – Bok
Kilde: Sagn frå Rogaland
Utvalgt og gjenfortalt av: HANS EYVIND NÆSS
Stabenfeldt Forlag
ISBN 82-532-0335-7
Trykt i Aktietrykkeriet i Stavanger 1978

Klikk her for å lese “Forordet”

Trollet i Lifjellet

Troll, og riser og alle de andre underjordiske likte lite når folk begynte å bygge kirker her i landet. Det går mange sagn om hvordan de gjorde det de kunne for å ødelegge alt som ble bygd i Kristi navn.

Et troll som bodde på Lifjellet i Gann, ble så arg og galen da de bygde Domkirken i Stavanger, at det bestemte seg for å ødelegge kirken så der ikke ble noe igjen av den. Og så brøt trollet løs et stort bergstykke og kastet mot kirken. Trollet kastet med venstre hånd for troll er alltid kjevhendte, som du vet. Men kastet gikk på skjeve så stenen falt ned litt syd for byen. Tidligere kunne du se den oppe på høyden bak kirken. Kongsstenen kalte folk den i senere tid. Men trollet ga ikke opp. Det ble bare enda sintere og tok et enda større fjellstykke og kastet avsted, og nå brukte det begge hendene. Og det manglet ikke mange metrene på at Domkirken ble slått itu av det kastet. Men det feilte litt på siktet denne gangen 6g, så stenen skar seg dypt ned i jorden ved siden av kirken og laget et svært hull i jorden. Senere ble det fylt av vann og fikk navnet Breiavatnet.

Men etter dette mislykte kastet prøvde ikke trollet flere ganger. En gang kan troll prøve seg, to ganger og, men aldri tre! Og så ble kirken stående, og det som ikke siden brant og ble bygd opp igjen, det står den dag i dag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.