Internt referansenummer: B – 12.04.2016
Kilde:
LIV OG LAGNAD
FOLKEMINNE FRÅ SØR-ODAL
Av:MAGNE ALTROM
NORSK FOLKEMINNELAG NR. 48
OSLO (NORSK FOLKEMINNELAG)
1942
Prenta hos Johansen & Nielsen — Oslo.
Klikk her for å lese ”Føreord”

Trollty – tuss, hulder, troll og nøkk…

Ingen trur lenger skikkelig på tuss, hulder, troll og nøkk. Men det er merkelig så mange sagn om slikt som går att. Somme ting ser forresten ut til å væra nokså nye.

Ein ser straks at tussehistoriene har ein svært brei plass i bolken om trollty. Det syner klart tilhøvet i bygda. De andre døyr liksom ut, men nissen eller tussen har livskraft nok. I mange høve tar han jamvel over plassen etter de andre. At han steller hesta og skjærer rug, kommer vel inn under hans rette yrke, og like eins om han kjetar jentene i fjøset. Men når han speller fele ved Oterbekken, går han sikkert nøkken i næringa, og når han turer brudlaup på Røyservangen, har han fått plassen til huldrekallen.

Tussen er ein liten kar i rau pekkluve (toppluve). Han kan gjera mye leitt, og sterk er han au, så det er best å holde seg til vens med’n. Gamle folk veit å fortelja mye om den karen, og noen har sett han au, enda han bryr seg lite om å vise seg for folk. Det daglige og gjengse namnet på han er tussen, men det hender noen kaller han for nissen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.