Internt referansenummer: 03.06.2011 – Bok
Kilde: Sagn frå Rogaland
Utvalgt og gjenfortalt av: HANS EYVIND NÆSS
Stabenfeldt Forlag
ISBN 82-532-0335-7
Trykt i Aktietrykkeriet i Stavanger 1978
Klikk her for å lese “Forordet”

Trond treffer fanden ved Lurhammeren

Trond Lauperak levde i Bjerkreim på 1700-tallet. Det er kjent en lang rekke fortellinger om Trond. Her er en av dem.

En mørk høstkveld kom Trond kjørende på veien fra Sandnes til Stavanger. Han hadde kløvd til Sandnes, men her fikk han lånt en kjerre, så nå ville han for en gangs skyld kjøre til byen.

Da han kom til Lurahammeren sto Gamle-Erik midt i veien. Trond stoppet hesten og sa: «God kveld!»

Gamle-Erik svarte ikke på det.

«Kven er du?» spurte Trond. Men i mørket skimtet han hestehoven til fanden på veien.

«Kjære deg, Trond, vil du ikkje vera så gild å skyssa meg til Stavanger i kveld, eg skulle så plent ha vore eit snarærend. Eg skal lova deg, at du skal tena på alt du handlar med heretter.»
«Skyss! Vil du ha skyss, seier du?» svarte Trond. «Nei, far til Helheim der du høyrer heime, der er det nok av skysskarar! Men eg er det ikkje!»

Dermed smattet han på hesten og for avsted i fullt trav til byen. Fanden så han ikke mer av på innturen.

Men kvelden etter var han på hjemvei. Ved Lurahammeren sto Gamle-Erik på samme sted som han hadde møtt ham kvelden i forveien.

«Å, kjære deg, Trond, ver gild å la meg få køyra med deg til Sandnes, du skal ikkje trega på det, god løn skal du få, eg hev fenge så vondt i den eine foten min.»

«Å far til Heilheim med deg, din trave du er, av meg fær du ikkje skyss!» sa Trond, og ga hesten et rapp og fOr sørover veien som en vind.

Men da hørte han med det samme et forskrekkelig brak, så sterkt at han aldri hadde hørt slikt brak i sitt liv, det var som hele Lifjellet revnet.

Da Trond kom forbi Lurahammeren flere måneder senere, så han tydelig merke i fjellet etter skuddet fanden hadde sendt etter han. Det finnes i fjellhammeren den dag i dag, sies det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *