Internt referansenummer: 03.06.2011 – Bok
Kilde: Sagn frå Rogaland
Utvalgt og gjenfortalt av: HANS EYVIND NÆSS
Stabenfeldt Forlag
ISBN 82-532-0335-7
Trykt i Aktietrykkeriet i Stavanger 1978

Klikk her for å lese “Forordet”

Uro på Urå

Urå heter en gård øverst oppe i enden av noen bratte bakker. På den gården kom det hulder og underjordiske både titt og ofte i gamle dager. Verst gikk det for seg på julaften. Da kom de og tok med seg all den beste julematen. Men størst skade voldte de i fjøset. Det hendte at de tok med seg både en og to kyr i slengen, og tok de ingen med, så var det støtt sykdom og utrivsel i fjøset etter de hadde vært der.

Det hadde vært velstand på Urå i mange, mange år. Samme ætten hadde sittet på gården sønn etter far så lenge folk kunne minnes, og gode og vørde folk hadde det alltid vært. Men med all den motgang og alle de ulykker som kom på, ble det snart smått stell på gården. Rene armoden ble det til slutt, og folket flyttet vekk.

Gården ble liggende øde i mange år. Folk visste om trollskapet, og det var ikke den kar til som våget å kjøpe seg inn på Urå. Men etter lang tid kom det en austmann til bygden. Han fikk snart høre om gården som var til salgs for en billig penge og som ingen ville ha.

Austmannen slo til og flyttet til Urå. Da det led mot jul, tok folk i bygden til å synes synd på karen. Men mannen tok det med ro. Han skulle nok holde gården fri både for hulder og annet pakk, mente han.

Julekvelden kom, og mannen gikk først ut i fjøset. Han ville være der før andre kom. Noe kokende tjære hadde han med seg i en gryte. Så satt han der og ventet.

Med ett ble fjøsdøren slengt på vidt gap. Stokk, det gjorde nok mannen, men ikke verre enn at han fikk slengt tjæren ut gjennom døren. Hvem som sto der visste han ikke, men en stygg låt hørte han før han fikk kastet tjæren ut, og en fæl hyling etterpå. Og han hørte noen som sprang nedetter bakkene. Så ble det stille.

Siden den kvelden har det aldri vært hulder på Urå hverken julaften eller andre tider.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.