Internt referansenummer: 20.02.09 – A

Kilde:
Gammalt frå Elvrom
Av: Lars M. Fjellstad
NORSK FOLKEMINNELAG NR. 57
OLSO 1945
Klikk her for å lese ”Føreordet” som er skreve i juli 1927

Utburd uti Herasbygda

Sent en kvell kåm de en færeskar tel en gard uti Herasbygda å ba om husrom for natta.

«Vi har nukk itte nåe rom åt deg,» sa mannen på gard’n. «Vi har nukk e lita å tom stue frampå jor’e, men de er itte trygt å ligge der.»

Men fremmenkaren ga seg itte før han fekk ligga der. Før han la seg, så slo’ han en diger krittring run’t senga å skreiv di fyste or’a tå Fadervår inni ringen. Utpå natta vakne karen, han syntes at de var nåen som tala. Han fekk då sjå to små onger som gikk run’t krittringen å sang:

Natta er lang, trebytta er trang.
Natta er lang, trebytta er trang.

Slik høldt de på e lang stønn, men innom ringen kåm døm itte. Tel slutt gikk døm mot mur’n, å der syntes karen at døm vart borte.

Om mårrån fortælde han alt han hadde sitt å hørt tel gardsmannen, å ba’n vara me’ seg borti veslestua. Der fann døm en åpning inni mur’n, å der låg e sund trebytte me’ nåen morkne ben. Mens døm sto’ å såg på detta, så kåm de et kvinnfølk. Ho fortælde da at ho hadde tent på den gard’n for tredve år sea, å at ho hadde drøpi tvillinga sine å kjømt døm i mur’n. Ho hadde itte hatt ro på seg hele mårrån, fortælde ho, å derfør var de at ho nå måtte avste’.

Vi har prøvd å komme i kontakt med etterkommere etter Lars M. Fjellstad uten hell. Hvis noen som leser dette, kan komme med opplysninger som fører til at vi kan komme i kontakt med etterkommere, setter vi stor pris på om dere tar kontakt med www.historier.no.

Del på sosiale medier

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *