Kilde
UTKANTLIV
BILDER FRA EN NORD-NORSK FJORDBYGD
Frithjof Vang
©Gyldendal Norsk Forlag A/S 1977
ISBN 82-05-10605-3

Utvika

Utvika ligger for seg sjøl, som sagt — og det er plass til mange berg og knauser mellom gårdene. Husene er mindre her enn på andre sida av fjorden — skogen vokser villere, og fjellet kneiser nærmere og mer truende. Det er det som står og stenger sola ute langt utover vinteren. Men om natta er det godt å ha til vern mot vinden.

Hvis du spør hvorfor det er så langt imellom gårdene i Utvika? Så svarer jeg, det kommer av at det er gromt med plass hos oss! Her er plass det eneste vi sant å si har nok av. Jeg kunne regne opp så mange ting som det er rikelig med mangel på. Men plassmangel eksisterer ikke.

Folket i Utvika er kjent for å være «fattige» og nøysomme. Det er lite de har mye av, til gjengjeld er det mye de har lite av. Men akkurat det er det ingen som kan se på dem. I hvert fall ikke de som er fra Innvik og som kommer for å glane her. Enda ingen var så dumme at de sendte bud på dem.

Formannskapet, for eksempel, måtte umake seg over fjorden en dag — fem av de sju formennene er innvikinger. De skulle på befaring uti utkantene, for å registrere nøden og elendigheten der. Og så fant de verken nød eller elendighet, og ingen som kom krypende og klaget over tilværelsen. De stoppet folk på veien, spurte medfølende hvordan de hadde det. Og fikk høre at de hadde det så bra, ja bent fram storartet! Smilte gjorde de, ja de tillot seg å flire framfor dem, som om de sto og trivdes ubegripelig! De fem formennene holdt på å miste motet sitt, og syntes synd på dem. Tenk å gå og skusle livet bort her finne mellom knausene. I Innvik var det plass for flere, og der kunne de visst gjøre en slags nytte for seg. I hvert fall de som hadde ungdommen og kreftene. Så de ikke ble til bry for kommunen etterpå —.

Men de ville ikke flytte vekk fra fattigdommen — stabeisene!

Utvikfolket liker ikke at noen går omkring og synes synd på dem. For ingen vil ta skade av å mangle noe, all den stund de ikke går og sakner det.

Det er smått med mange ting blant folk som bor her, men lystighet og latter er det nok av. Det er lite penger, og lite å få kjøpe for den som er så heldig å få fatt i noen. Skjønt jeg vet ikke hva som er verst — å ha for lite penger, eller å ha for mye av dem. Begge deler kan ta nattesøvnen fra et menneske —.

Kanskje er det best å nøye seg med det som er nødvendig for å være frisk og sunn, fra den ene dagen til den andre. I Utvika er regelen den, at kan du ikke gjøre det du vil, så prøv å ville det du gjør!
Og det er ingen dårlig leveregel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *