Kilde:
Namdal Historielag (link til hjemmeside)
Årbok for Namdalen 1963 side 55
Skriftstyrar: P.Jæger-Leirvik
Skrevet av: Jakob Bjerke

Vargtider

Den første vargtid vi eldre kan huske var i 1900 tallet. Vargen drepte da så mange sauer og rein at skytterne i Skage, Overhalla og Grong ble nødt til å foreta seg noe for å drepe den. Det ble arrangert klappjakt på Bangsjøene med postering og jag, men resultatet ble 0.

Den eneste som fikk skutt en varg her var ”Finn-Elias”. Han var bror til Thomas, John og Andreas. Disse ble kalt ”Opdahlsfinnan”. Visstnok av at de hadde hatt gammer (bosted) i Oppdalsfjella et sted (i Overhalla). Elias bodde i mange år i eget hus på Ristad i Skage.

Disse ”Opdahlsfinnane” var viden kjent for å være de mest utholdende og djerveste jegere i Namdal i sin tid. Elias visste om et elgkadaver oppe ved Vesterå et sted. Han hadde lagt seg godt i skjul på lesiden av værdraget og ventet til ulven kom.

Her ble det lagt ut masser av giftåter på Grytsjøkammen og omegn, mange rev ble drept , men ingen ulv om vinteren. Men sommeren etter ble det funnet rester av noen store gråbrune dyr i Tømmersjøfjellet, men de ble ikke nærmere undersøkt, så premie ble ikke utdelt.

I 1916- 1917 kom ulven og anrettet så store skader at det kan høres nesten som eventyr.

Nedenfor Eibakkura ble funnet 26 døde rein om vinteren som ulvene hadde jaget utfor. Elg ble også funnet revet av ulv på skaresnøen her og der på vårparten. 17 sauer ble drept til kl. 10 formiddag like ved sommerfjøset på Jørem i Grong. En sau som sto tjoret like nedenfor uthusene på Storem ble revet. Skyttere ble mobilisert og postert, jagere med blikkspann o. l. ble sendt ned i marka for å skremme ulven på postene, men da var nok udyra allerede forsvunnet over alle hauger.

I en stue ved Øibekken, hos Petra Dahl, jaget ulven katten inn i bislaget en natta. Petra våknet med at katta freste og romsterte så fælt der ute så hun måtte opp å lukke den inn. Det hadde regnet litt så grunnen var løs utenfør døra, og der syntes ulvespor tydelig helt opp til dørstokken.

Det hendte at ulver ble sett her og der, men ikke av dem som hadde børse med.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *