Internt referansenummer:B-000010
Kilde
Med en rev bak øret – Minner fra det muntre Hydro
Gudleif Gjestland
Forlaget Grenland AS 1998
Klikk her for å lese forordet fra boken
ISBN 82 – 91986 – 01 -0

VEKKELSEN PÅ RJUKAN


Det går mange historier om de gamle rallarne fra anleggene på Rjukan, og særlig om en stor svenske som het Karlström. Under Frøystul-anleggene i 1926 arbeidet Karlström der oppe, og som sedvanlig skulle han i likhet med andre som hadde familien bosatt nede på Rjukan, hjem i helgen.

Det gikk en pinsevekkelse over Rjukan på den tiden, og Karlström, som tidligere hadde supat mycket, var blitt «frelst».

Så var det en lørdag ettermiddag; karene hadde bestilt bil, det kom en gammel seks-seter. Da bilen var ferdig til å kjøre, hadde det plassert seg minst 10 stykker i den. På ned-tur måtte sjåføren nødvendigvis stoppe og gå opp til Fjellstua med en pakke han hadde med seg. Mens bilen sto stille, underholdt karene hverandre med sang og spøk, og en av dem var så uheldig å løse på håndbremsen. Bilen begynte å rulle nedover veien, skar utfor og fór ned den bratte skråningen gjennom vierkjerr og småbusker og stoppet omsider nesten nede. Da var det Karlström oppførte seg slik at folk på Rjukan ler av det den dag i dag når historien fortelles. Mens bilen rullet nedover skråningen, foldet Karlström hendene og sa:

«Du store nordiska Gud, du som råder över alla bilar, titta nu ned til lilla Karlström og redda honom».

Det kan fortelles at etterat bilen stoppet, krabbet rallarne ut, tok tak i bilen og bar den opp på veien. Da sjåforen kom ned fra Fjellstua, sto bilen på veien igjen.

Det var Karlströms mening at når han kom hjem denne helgen, skulle han gå på møte.

Imidlertid traff han noen av kompisene fra anlegget, og det ble fest. Utpå kvelden, mens festen var på sitt høyeste, kom angeren over Karlström og han uttrykte seg slik:

«Här sitter jag och supar, jag som skulle varit på möte och frelst sjelar».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *